* Fotoğraf: Adalet Bakanlığı
Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği / Türkiye Hapishane Çalışmaları Merkezi (CİSST/TCPS), Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığıyla Adalet Bakanlığı’nı mahpus öğrenci harçları için acilen protokol imzalamaya çağırdı.
Cezaevlerinde Açık Öğretim Fakültesine kayıtlı 6 bin 567 öğrenci iki bakanlığın imzalayacağı protokolü bekliyor. Bir ay içinde protokol imzalanmazsa harçlarını ödeyemeyen öğrenciler öğrenim hakkını kaybedebilir.
Açıklamada, hükümetin, öğrencilerin mağduriyetini önleyecek bir düzenleme için adım atması gerektiği ifade edildi.
TIKLAYIN - Harç Ödeyemeyen Mahpus Öğrenciler Öğrenim Hakkını Kaybedebilir
İki bakanlık arasındaki protokolle karşılanıyordu
Bugün yapılan yazılı açıklamada, yeni bir öğrenim yılının başlamasına sadece birkaç ay kaldığı ifade edildi:
“Türkiye hapishanelerinde kayıtlı öğrenci sayısı son açıklamalara göre 69 bin 301 ve bu öğrencilerin 6 bin 567’si Açık Öğretim Fakültesine kayıtlı.
“12 Haziran 2017’ye kadar bu öğrencilerin harçları Adalet Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında imzalanan 12 Haziran 2014 tarihli protokol gereği Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (yeni adıyla Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı -AÇSHB) tarafından karşılanıyordu.
“Bu protokol yenilenmediği için geçtiğimiz yıl Açık Öğretim Fakültesi’ne kayıtlı binlerce öğrenci öğrenimini sürdürememe durumuyla karşı karşıya kaldılar.”
“Protokolün yenilenmesi askıda kaldı”
Dernek, protokolün yenilenmesi ve Açık Öğrenim Fakültesine kayıtlı mahpusların öğrenimlerine devam edebilmeleri adına Adalet Bakanlığı, AÇSHB, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ve Meclis nezdinde yaklaşık bir yıldır girişimlerde bulunduklarını da açıkladı:
“Adalet Bakanlığı 1 Mart 2018’deki bilgi edinme başvurumuza verdiği 6 Mart 2018 tarihli yanıtında ‘Bu konu ile ilgili olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Bakanlığımız arasında protokol çalışmalarına esas olan görüşmeler devam etmektedir’ bilgisini vererek protokolün yenilebileceğini ifade etti.
“Ancak son bir aydır yaptığımız görüşmeler bu işin askıda kaldığı izleniminin oluşmasına yol açtı.
“Görüştüğümüz Adalet Bakanlığı yetkilileri bakanlıkların değişen yapıları ve değişen kadrolar nedeniyle bu konunun sürüncemede kaldığını ifade ederken, AÇSHB yetkilileri bu konunun gündemlerinde olmadığını açıkça dile getirdiler.”
Açıklamada, düzenlemenin acilen hayata geçirilmesi gerektiği ifade edildi: “Adalet Bakanlığı ile AÇSHB, yeni kayıt dönemine bir ay kalmasını da göz önüne alarak kayıt döneminden önce 7 bin civarında öğrencinin yıl kaybı yaşayarak mağdur olmasının önüne geçecek bir düzenlemeyi acilen gerçekleştirmeli.” (AS)