* Fotoğraflar: Süleyman Elçin - Antalya / AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Antalya Kemer’de Çıralı sahilinde yuvadan çıkan iribaş deniz kaplumbağası (Caretta Caretta) yavruları denize ulaştı.
Sabah saat 06.00’da yavruların yumurtalarından çıkarak denize yürüyüşünü, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Ulupınar Çevre Koruma, Geliştirme ve İşletme Kooperatifi’nden Bayram Kütle birçok gönüllü ile turist izledi.
Nisan ayı sonundan bu yana sahile yumurta bırakmaya başlayan deniz kaplumbağası yavruları, Temmuz ortasından bu yana yuvalarından çıkarak denize ulaşıyor. Yavruların yumurtalarından çıkması Eylül sonuna kadar devam edecek.
Geçtiğimiz yıllarda Çıralı sahiline ziyaretçi girişleri ve ışıklandırma gibi nedenlerle Caretta Carettaların yuva sayısı 70’lere düşmüştü. Bu sene alınan koruma önlemleri sayesinde, yuva sayısının 150’ye yükseldiği belirtildi.
Vali Karaoğlu, hayvanların yumurtlama bölgelerinin bölge halkı tarafından korunmasının önemine dikkat çekerken şöyle konuştu:
“Vatandaşın kendi oluşturduğu çevre koruma kooperatifi eliyle yürütülüyor bu çalışmalar. Her şeyden önce duyarlılıklarından dolayı Çıralı halkını kutluyorum. Buradan çıkan yavrular yıllar sonra yumurtlamak için geri geliyor. Bu sahilleri tabi ki kullanacağız ama bu sahillerde bizim kadar yaşama hakkı olan başka canlılar da var. Onların yaşam haklarına da saygı duyacağız. Antalya'ya tatile gelen herkesin bu mevsimde caretta carettaların varlığını iyi bilmesi gerekiyor. Herkes bu plajları başka canlıların da kullandığını bilmeli. Belirlenen yuvalara kesinlikle dokunmamalı. İnşallah daha temiz, korunmuş bir dünya için hep beraber el ele mücadele ederiz.”
Künye: Deniz KaplumbağasıTürleri: Dermochelys coriacea, Eretmochelys imbricata, Lepidochelys kempii, Lepidochelys olivacea, Chelonia mydas, Caretta caretta, Natator depressus Yaşam alanı: Açık okyanuslar, kıyı habitatları özellikle tropikal ve ılıman bölgeler. Bulunduğu yer: Hint Okyanusu, Atlantik Okyanusu, Pasifik Okyanusu, Karayipler, Akdeniz. Durumu: 7 deniz kapumbağası türü Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşmesi’nin (CITES) Ek1 Listesi’ndedir ve ticareti yasaktır. Natator depressus hariç tamamı Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) Kırmızı Listesi’ndedir ve farklı derecelerde nesilleri tehdit altındadır. Türkiye'deki yuvalama kumsalları: Türkiye’nin Akdeniz kıyılarında belirlenmiş ve resmî olarak kabul edilmiş 21 yuvalama kumsalı bulunuyor. Bu kumsallar batıdan doğuya şöyle: Ekincik, Dalyan, Dalaman, Fethiye (Muğla), Patara, Kale, Kumluca, Çıralı, Tekirova, Belek, Kızılot, Demirtaş, Gazipaşa (Antalya), Anamur, Göksu Deltası, Alata, Kazanlı, Davultepe (Mersin), Akyatan, Yumurtalık (Adana) ve Samandağ (Hatay). Kaynak: WWF |
(ÇT)