Haberin Kürtçesi için tıklayın
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri sonrası bekledikleri oy oranına ulaşamadıklarını belirtti ve erken seçim çağrısı yaptı.
Resmi olmayan sonuçlara göre Başbakan Çipras’ın, partisi Syriza yüzde 23 oranında oy aldı.
Yeni Demokrasi Partisi (ND) ise Syriza’dan yüzde 9 oranında fazla oy aldı.
Sonuçlara ilişkin açıklama yapan Çipras "Cumhurbaşkanı'ndan ivedi bir şekilde erken genel seçim ilan etmesini isteyeceğim. Sonuçları göz ardı etmek bana uygun bir davranış değil" dedi.
Çipras’ın ardından değerlendirmelerde bulunan muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi lideri Kyriakos Mitsotakis ise Çipras'ın elde ettiği desteği kaybettiğini belirterek istifa çağrısında bulundu.
Mitsotakis "Başbakan sorumluluğunun bilincinde olmalı. Ülkenin çıkarlarına göre hareket ederek istifa etmeli ve bir an önce milletvekili seçimlerine gidilmelidir" ifadelerini kullandı.
Avrupa Parlamentosunda ND'nin 7, Syriza'nın ise 6 sandalye kazanması bekleniyor.
Çipras'a yakın kaynaklar normalde ekim ayında yapılması planlanan milletvekili seçimlerinin haziran ayı sonunda gerçekleşebileceğini belirtiyor.
TIKLAYIN - Avrupa Parlamentosu Seçim Sonuçları: Merkez Düşüşte, Yeşiller ve Radikal Sağ Yükselişte
Çipras 2 seçim, 1 referandum kazandı
Syriza, 25 Ocak 2015’te yapılan genel seçimlerde oyların yüzde 36’sını kazanarak seçimi birinci parti olarak bitirdi. Bu seçimlerde Syriza tek başına iktidar olma şansını sadece iki sandalye ile kaçırdı.
TIKLAYIN - Syriza Tek Başına İktidarı İki Sandalyeyle Kaçırdı
Çipras iktidara geldikten sadece 5 ay sonra, 5 Temmuz 2015’te AB şartlarına karşı referandum düzenledi.
Bu referandumu Çipras yüzde 65 ile kazansa da sonrasında AB şartlarını kabul etti.
TIKLAYIN - Yunanistan Halkı "Hayır" Dedi
Yunanistan bundan üç ay sonra, 20 Eylül 20152te yeniden genel seçimlere gitti.
Syriza, bu seçimlerde de yüzde 35’le birinci olurken, muhafazakar ND yüzde 28’de kaldı.
TIKLAYIN - Yunanistan'da SYRIZA Yine Kazandı
Ancak 300 sandalyelik parlamentoda 151 milletvekili çıkaramadığı için sağcı Bağımsız Helenler (ANEL) partisi ile koalisyon hükümeti kurdu.
Çipras, iki seçim ve bir referandum kazanmasına rağmen AB'nin şart koştuğu, özelleştirmeler, ek ve yüksek vergiler gibi sert ekonomik önlemleri ve buna eşlik eden reformları kabul etmek zorunda kaldı.
"Denedim ama olmadı. Tosladığım duvarın bu denli sert olacağını tahmin edemedim" diyen Çipras’ın ajandasında kilise ile devlet işlerini birbirinden ayıran yasayı hazırlamak ve Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören anayasa değişikliği vardı. (EKN)
* Bu haberde Euronews ve BBC Türkçe'den yararlanıldı.
** Foto: AA - Arşiv