Fotoğraflar: Pınar Tarcan/ bianet
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, bugün 48 yıldır kapalı olan Heybeliada Ruhban Okulu'nu ziyaret etti. Çipras iki günlük ziyareti kapsamında dün Türkiye'ye gelmişti.
Sabah saatlerinde Ayasofya'yı ziyaret eden Yunanistan Başbakanı 12:00 sıralarında, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve beraberindeki heyetle Ruhban Okulu'na giriş yaptı.
Heyete Yeniköy Rum Ortodoks Panaia Kilisesi Vakıf Başkanı Laki Vingas ve Prof. Dr. İlber Ortaylı da eşlik etti.
Çipras, eskiden okul olarak kullanılan binaya giriş yaptıktan sonra binayı inceledi ve Ekümenik patrik Bartholomeos'un Aya Triada manastırında bugüne özel olarak yönettiği ayine katıldı.
Bir saat süren ayinin ardından Ruhban Okulu'nun balkonundan adaları seyreden Çipras okulun bahçesine Sakura ağacı dikti. Her an ölümü yaşayan 'kutsal' Japon kiraz çiçeği olarak da biliniyor.
Ekümenik Patrik Bartholomeos: Umutlarımızı yineliyoruz
Çipras 80 binden fazla eseri barındıran kütüphaneyi gezdi. Çipras, Ekümenik Patrik Bartholomeos ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'la yaptığı toplantı basına kapalıydı.
Toplantı sonrası Ekümenik Patrik Bartholomeos ve Başbakan Çipras, Ruhban Okulu'nun yeniden açılması için mesajlar verdi.
Ekümenik Patrik Bartholomeos, konuşmasında "Sayın İbrahim Kalın, ricalarımızı Sayın Cumhurbaşkanına arz edecekler, umarız ki her birimizin ümit ettiği o gün (okulun açılması) çok uzak olmayacaktır.
"Burası yalnızca Türkiye ve Yunanistan için değil tüm medeniyetler için önemlidir, bir kültür yuvasıdır.
"1844 yılında kurulmuş olan bu yapının kapalı kalması çok acıdır. Umutlarımızı buradan yineliyoruz ve yeniliyoruz."
Çipras: Bu kapıdan okul açılmış olarak geçelim
Çipras konuşmasında "iki ülke olarak Türkiye'deki Rumlar için de Batı Trakya'daki Türkler için de eşit vatandaşlık haklarının korunması çalışmalarını sürdüreceklerini" söyledi.
"Umuyorum önümüzdeki defa yalnız değil Cumhurbaşkanı'yla bu kapıyı geçeceğim, yine geçeceğim ve bu okul açılmış olacak, bu vesileyle bir barış mesajı vermiş olacağız."
Yunanistan Başbakanı iki ülke arasında farklılıklar olduğunu, diyalog kapısının iyi niyetle aralandığı taktirde tüm sorunların çözülebileceğini söyledi.
TIKLAYIN- Laki Vingas: Ruhban Okulunun Siyasi Simge Olarak Görülmesinden Rahatsızız
Erdoğan: Müftüler meselesini önlerine hep koydum
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün görüşme sonrası Çipras ile yapılan ortak basın toplantısında ziyaret hakkında ne düşündüğü sorulduğunda "Zaten patrikhanenin, oranın işlevsiz hale geldiğini de görmesi sebebiyle adeta kapanmaya yüz tutmuştur" dedi
"Sürekli Sayın Çipras ve önceki başbakanlar hep gündeme getirdiler, ben de sadece 'Batı Trakya'daki müftüler meselesini önlerine koydum. 'Siz de gelin şu izi çözün, biz de bu işi çözelim bizim açımızdan bir sıkıntı yok' dedim."
Heybeliada Ruhban Okulu hakkındaHeybeliada'daki 'Ümit Tepesi'nin zirvesinde bulunan okul 9. yüzyılda kurulan Aya Triada Manastırı içinde. İstanbul Rum Patrikliği'nin ruhaniler eğitim ihtiyacını karşılamak için okul kurma fikri yeni değilse de hayata geçmesi Patrik 4. Germanos döneminde gerçekleşti. 1 Ekim 1844'te açılan okul, Ortodoks Hristiyan nitelikteydi. (Ortodoks olmayan ilk öğrenci 1907 yılında okula kabul edilen Anglikan bir ilahiyet öğrencisi.) 1894 depreminde okul binaları özellikle de kilise ciddi hasar görmüş ve okulun işleyişi kesintiye uğramıştır. Pavlos Skilitci Stefanoviç'in bağışlarıyla onarılan okul 6 Ekim 1896'de tekrar açıldı. 1971'de ise Türkiye Anayasa Mahkemesi'nin özel yüksek öğrenim kurumlarının faaliyetini yasaklayan kararıyla kapanmak zorunda kaldı. Ekümenik Patrik, diğer patrik ve kiliseler ve birçok ülkenin, uluslar arası organizasyonların yaptığı çağrılara karşın okul 48 yıldır kapalı. Ruhban Okulu faaliyette olduğu 127 yıl süresince 950 ilahiyatçı yetiştirdi. Öğrencilerinin 330'u episkopos, 12'si Ekümenik Patrik, 2 tanesi İskenderiye Patriği, 3 tanesi Antakya Patriği, 4 tanesi Atina Başepiskoposu, 1 tanesi Arnavutluk Başepiskoposu seçildi, 338'i ruhani olarak atandı. |
(PT)