*Fotoğraflar: Andreas Papakonstantinou/ Atina-AA
Atina yönetimi dün gidilen erken seçimle değişiyor. Seçimin galibi merkez sağdan Yeni Demokrasi Partisi'nin ledire Kiryakos Miçotakis oldu.
Anarşist kökenli Aleksis Çipras ise yakaladığı sol rüzgarı devam ettiremedi.
Aşırı sıcaklar korkuttu
The Guardian gazetesinin Yunanistan medyasına dayandırdığı habere göre gün içinde en çok korkulan 35 derece sıcaklıktaki ülkede halkın sandık yerine plajları tercih etmesiydi.
TIKLAYIN - Dünya Şu Ana Kadarki En Sıcak Haziran'ı Yaşadı
Katılım oranı büyük bir fark yaratmadı, ancak yüzde 57,9'da kaldı.
Ancak sol rüzgarın aksine sandıktan bu kez Yeni Demokrasi (ND) lideri Harvard mezunu Kiryakos Miçotakis çıktı.
Daha önce babası Başbakanlık, ablası ise dışişleri bakanlığı yapmış olan Miçotakis'in en büyük vaadi, ekonomik krizden çeşitli denemelere karşın çıkamayan Yunanistan'da işsizlikle mücadeleydi.
Şu anda yüzde 18 civarında olan ülke işsizlik oranı, ekonomik krizde tavan yapmıştı.
Miçotakis ailesi ve Atina
*Dönemin Türkiye Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve dönemin Yunanistan Dışişleri Bakanı Daro Bakoyannis.
Seçimin galibi Miçotakis'in babası Konstantinos Miçotakis 1989-1992 tarihleri arasında başbakanlık yaptı.
Kardeşi Dora Bakoyannis ise (14 yaş büyük) önce Atina belediye başkanlığı; ardından Dışişleri Bakanlığı görevilerini yürütmüştü.
Sosyalist Papandreou ve muhafazakâr Karamanlis aileleriyle birlikte Miçotakis ailesi de, uzun yıllar Yunan siyasetinde etkili oldu.
Pazar günü yapılan seçimi kazanmasının ardından, Yunanistan politikasını takip eden gazeteciler ve uzmanlar, BBC Türkçe'nin haberine göre "Miçotakis hanedanı'nın geri döndüğü" yorumunu yaptı.
Makedonya barışı oy kaybettirdi
*Çipras ve Zaev'in kravatları çıkararak geçen yıl isim konusunda anlaşmıştı. Fotoğraf: AA/ Arşiv
Çipras'ın oy kaybetmesini yorumlayan Yunanistanlı analistler ekonomik etkenlerin ve IMF ile yapılan anlaşmada 'pasif kalınması' yanı sıra Makedonya'yı gündeme getiriyor.
Çipras hükümetinin resmi adı "Eski Yugoslav Cumhuriyeti Makedonya" olan ülke ismini "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" olarak değiştirmesi ve ülke lideriyle kravatları attığı pozu Yunanistan'da protestolara sebep olmuştu.
Çipras hükümetinin Makedanyo hükümetiyle yaptığı anlaşma sonrası Makedonya Cumhuriyeti'nin NATO ve adaylık sürecindeki Avrupa Birliği (AB) üyeliği garantilenmiş oldu.
Üsküp ve Atina neyi paylaşamıyor?Bağımsızlığını 1991'de ilan eden Makedonya Yunanistan ile devam eden isim sorunu nedeniyle Avrupa Birliği (AB) ve NATO'ya üye olamıyordu. 1993'te Birleşmiş Milletler'e (BM) kabul edilen Makedonya, yine Yunanistan'ın itirazı üzerine geçici olarak "Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya" (FYROM) adıyla üyeliğe geçmişti. Yunanistan halkının bir kısmı Üsküp yönetimini "Makedon kimliğini" çalmaya çalışmakla suçluyor. Antik dönemde Makedon Kralı olan Büyük İskender'in mirası da iki ülke arasındaki problemlerden biri. |
Altın Şafak parlamento dışı
Erken seçimlerde merkez sağın solu yenmesine karşın, Nazi yanlısı aşırı sağ Altın Şafak partisi yüzde 3'lük seçim barajına takılarak parlamento dışı kaldı.
Yerel basın: Sol burada
Erken seçim sonuçları Yunanistan basınında farklı yorumlara neden oldu. Atina merkezli Kathimerini gözetesi, meclisteki yeni aritmetiğe göre ND'nin Değişiklik Hareketi (KINAL) adlı parti ile iş birliği yapması durumunda anayasada değişiklik yapabilecek 180 vekil sayısına ulaşacağını vurguladı.
Ta Nea gazetesi, "Çipras rejimi yıkıldı, Yunan halkı yalan ve çamura sırtını döndü" yorumunu yaptı.
Avgi gazetesi, ise "Sol burada" manşeti atarak, SYRİZA'nın seçimi kaybetmesine rağmen yüzde 31,52'lik oy oranıyla başı dik şekilde mücadeleye devam edeceğini yazdı. (PT)
*Kaynak: Kathimerini, The Guardian, AA