Van Kadın Derneği'nden Zelal Özgökçe, polisin toplantıyı kameraya almak istemesinin nedenini izin alırken eksik beyanda verilmesi olarak açıkladı.
Özgökçe, "Bitlis'teki toplantı için izin alırken şiddet diyerek talepte bulunmuşuz. Oysa aile içi şiddet olarak belirtilmesi gerekiyormuş. Polis önce izin vermek istemedi, daha sona da görüntü almak isteyince küçük çaplı bir tatsızlık yaşandı" dedi.
Seminere katılan kadınların çekim yapılmasına tepki göstermesi üzerine bu kez de ses kaydı yapmak istendiğini söyleyen Özgökçe, kadınların bu isteği de reddettiklerini söyledi. Bu gelişme üzerine seminere iki kadın polis dinleyici olarak katıldı. Salon dışında da polisler bekledi.
Kadın Danışma Merkezi Projesi çerçevesinde bilgilendirme toplantıları yapan Van Kadın Derneği, daha önce Hakkari, Van'ın Çatak ilçesi ve Erciş'te de kadınlara yönelik eğitimler yapmıştı.
Van Kadın Derneği, Bitlis'te yapacağı Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddet konulu seminer için ise Bitlis Valiliğinden izin ve yer talep etmiş, ancak seminer salonu olarak istenen Kültür Müdürlüğü Toplantı Salonu, tadilatta olduğu gerekçesiyle tahsis edilmemişti.
Seminer için bir düğün salonunu kiralayan Van Kadın Derneği yetkilileri, burada çeşitli sivil toplum kuruluşlarından 45 kadının katılımıyla semineri gerçekleştirdi.
Seminerde; Van Kadın Derneği ve Danışma Merkezi'nin amaçlarıyla faaliyetlerini anlatan Zozan Özgökçe, toplumsal cinsiyet rolleri ve buna dayalı şiddetle mücadele yöntemleri üzerine katılımcılara bilgi verdi.
Van Barosu avukatlarından Rojbin Tuğan ise "Aile İçi Şiddete Karşı Haklarımız Nelerdir?" konusunda kadınları bilgilendirdi.
Bitlis'li kadınlar, seminerlerin kendileri için çok yararlı olduğunu söyledi ve yinelenmesini istediler.(AD)