Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden (MSGSÜ) Sosyolog Yrd. Doç. Dr. Aylin Dikmen Özarslan ise hemşirelerin mesleki kimliklerinin erkek egemen sağlık sistemi tarafından belirlenmesini eleştirdi.
Taşocak: Erkek hemşireler homoseksüellikle suçlanıyor
Hemşireler Günü nedeniyle İTÜ'de düzenlenen törende konuşan Taşocak, hemşirelik eğitiminde cinsiyetler arası eşitlik ve adalet gibi konusunda çifte standart uygulandığını savunarak, "Günümüzde erkek hemşireler toplum tarafından homoseksüellikle suçlanıyor" dedi.
Dikmen Özarslan da, hemşire kavramının sosyolojik yönünün toplumsal cinsiyetle ilgili olduğunu belirtti. Hemşirelerin cinsiyete dayalı kimliklerinden kaynaklanan bir dezavantaja sahip olduklarını kaydeden Özarslan, "Hemşirelerin cinsiyet kimlikleri erkek egemen bir toplum ve eril yönetimli bir sağlık sistemi tarafından inşa edilmektedir" dedi.
Özarslan, hemşireliğin düşük maliyet, düşük saygınlık, elverişsiz çalışma saatleri, düşük ücret ve iş başında bağımsızlığın olmaması gibi özelliklere sahip bir meslek olduğunu ifade etti.
Beydilli: Hemşireler için yasa çıkarılsın
İstanbul İl Sağlık müdürlüğü önünde bir araya gelen sağlık emekçileri adına açıklama yapan SES Aksaray Şube Başkanı Songül Beydilli, Genel Sağlık Sigortası Yasası ve özelleştirmelerle birlikte çalışma ortamının giderek kötüleştiğini belirtti.
Beydilli, hemşirelerin, 52 yıl önce çıkarılan yasa ile çalıştıklarını vurgulayarak, günün koşullarına uygun ve hemşirelerin görüşlerini içeren bir yasa çıkarılmasını talep ettiklerini söyledi.
Uslu: Hemşireler kanunu değişsin
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) İstanbul Milletvekili Zeynep Karahan Uslu, 1954 yılında çıkarılan Hemşirelik Kanunu'nun "Türkiye'de hemşirelik sanatını bu Kanun hükümleri dahilinde hemşire unvanını kazanmış Türk kadınlarından başka hiç bir kimse yapamaz" hükmünün değiştirilmesi için yasa teklifi verdi.
Hürriyet'ten Şehriban Oğhan'ın haberine göre, kanundaki bu hükmün değiştirilmesiyle birlikte hemşirelik okullarının kapısının erkeklere açılabileceği belirtiliyor.
Uslu, yasa değişikliğine gerekçe olarak, hemşirelik okullarına bir dönem girebilen ve yasa gereği kamuda işe alınmayan erkek mezunların şikayetinin etkili olduğunu söylüyor.
"İşe alımlarda cinsiyet eşitliği Anayasal teminat altında. Ayrıca zamanında Sağlık Meslek Yüksek okullarından 'hemşire' unvanıyla mezun olan erkekler de var ki, onlar için çifte eşitsizlik söz konusu."
100'e yakın mezun var
Teklifle ayrıca Avrupa Konseyi'nin 7 Eylül 2005 direktifi çerçevesinde ihtisas mesleği olan hemşirelik için lisans düzeyinde eğitim şart olacak. Ancak mevcut hemşirelerin hakları korunacak. Kanun yürürlüğe girdikten sonra hemşirelik eğitimi de YÖK tarafından yeniden düzenlenecek.
Sağlık Meslek Yüksek Okullarının hemşirelik bölümleri ile Hemşirelik Yüksek Okullarına 1999 yılında erkek öğrenci alınmaya başlandı.
Ancak yasadaki "Bu mesleği Türk kadınından başka kimse yapamaz" hükmü nedeniyle 21 Nisan 2003'de Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) üniversitelere bir yazı göndererek bu bölümlere erkek öğrenci alınmasını istedi. Dört yıl serbest olan eğitim boyunca üniversitelerden, 100'e yakın erkek mezun verildiği ifade ediliyor.