Dernek, Dünya Ekonomik Forumu'nun yayımladığı Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu 'nda Türkiye'nin 58 ülke içinde 57. olmasının, varolan olumsuz durumu bir kez daha gözler önüne serdiğine dikkat çekti.
Rapordan çıkan sonucun şaşırtıcı olmadığını da ifade eden KADER, "Kadın sivil toplum kuruluşları, yıllardan beri, Türkiye'deki kadın-erkek eşitsizliğindeki uçurumdan söz ediyor. Bunun giderilmesi için politikalar oluşturulmasını ve adımlar atılmasını talep ediyor" dedi.
"Tüm kurumlar harekete geçmeli"
Türkiye'nin, ekonomik katılım, ekonomik fırsatlar, siyasal temsil oranı, eğitime erişim gibi kıstaslar temel alındığında, derin bir "toplumsal cinsiyet uçurumu" yaşadığını ve sağlık hizmetlerinden yararlanma konusunda da yapması gereken çok şey olduğunu vurgulayan KADER, uçurumun ortadan kaldırılmasının, kadın sivil toplum kuruluşlarının altından kalkacağı bir sorun olmadığının altını çizdi.
Bu konuda, herkese büyük görevler düştüğünü söyleyen KADER, şöyle devam etti:
"Biz elimizdeki tüm veri ve bilgileri herkesle paylaşmaya hazırız. Ne var ki, nesnel durumun düzeltilebilmesi için Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin, TBMM'nin, yerel yönetimlerin, bakanlıkların, siyasal partilerin, tüm kamu kuruluşlarının da harekete geçmesi gerekiyor.
Türkiye'de kadınların dövülüp öldürülmemeleri, işten atılmamaları, eşit işe eşit ücret almaları, sigortalı olmaları, aday listelerinin sonuna yazılmamaları, eğitim fırsatlarından yararlanmaları, kanun önünde eşit muamele görmeleri için adımlar atılmalı."
Rakamlar uçurumu doğruluyor
* Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) 2000 yılı verilerine göre, kadınların sadece yüzde 26'sı çalışıyor. Bunların yüzde 51'i ücretsiz aile işçisi konumunda. Gene DİE verilerine göre, çalışan kadınların ancak binde 7'si işveren.
* TÜSİAD Kadın Erkek Eşitlik Komisyonu tarafından yayımlanan rapora göre, üst düzey yönetici kadınlar, aynı düzeydeki erkeklerden yaklaşık yüzde 47 daha az ücret alıyor.
* Meclis'e bakıldığında, Türkiye, yüzde 4,4'lük kadın temsil oranıyla, dünya sıralamasında en altlarda yer alıyor.
* Yerel yönetimlerdeki temsil oranına bakıldığında, Türkiye, yüzde 0,46 ile, "en geri" diye anılan ülkelerden de geride bulunuyor.
* Eğitim olanaklarına erişim açısından bakıldığında, kadınların yaklaşık yüzde 20'sinin, okuryazar olmadığı görülüyor. Kız çocuklarını okutma kampanyaları ise son birkaç yılın gündemi. (KÖ/EÜ)