İnsanları savaştan koruyacaklarına, uluslar kadar kadın ve erkeklerin eşit haklara sahip olacaklarına ve saygın bir şekilde yaşayacaklarına dair.
Adalet ve hukukun üstünlüğü savunulurken, toplumsal ilerleme, geniş özgürlükler ve daha iyi yaşam koşulları vaat edilenler arasındaydı.
BM Nüfus Fonu İcra Direktörü Thoraya Ahmet Obaid, Dünya Nüfus Günü için yaptığı açıklamasında, 60 yıl sonra da vaatlerde bir değişikliğin olmadığını söyledi ve "herkes için eşitlik, adalet ve insan haklarının gerçekleştiği bir dünya için" verilen sözlerin yinelenmesinin zorunluluğuna değindi.
2005 yılının temasının "Eşitlik Güçlendirir" olmasının önemine değinen Obaid, "Toplumsal cinsiyet eşitliğinin bir çok getirisi vardır. Bunların başında kadınların ve kız çocuklarının daha kaliteli yaşama sahip olmaları ve böylece güçlü ailelerin, toplulukların ve ülkelerin oluşması gelmektedir" dedi.
BM Nüfus Fonu İcra Direktörü Obaid açıklamasında, "Eşitsizliği sürdürmenin bedeli çok yüksektir. Örselenmiş bedenlerle kaybolan rüyalarla, ezilmiş ruhlarla ölçülebilir. Bu bedel, kadınların sağlığının politik bir öncelik haline getirilmemesinden dolayı yüksek anne ölümleri ve sakatlıklar olarak ödenir" dedi.
"Kadınların bireysel güvenliklerini sağlamak için pazarlık gücüne sahip olmadıkları bir ortamda yoksulluk ve eşitsizlik de HIV'in artmasına neden olmaktadır" denilen açıklamada, kadına yönelik şiddete de dikkat çekildi:
"Milyonlarca kadın ve çocuğun kişisel güvenliğini, özgürlüğünü, itibarını ve refahını tehdit eden en yaygın ve utanç verici insan hakları ihlali olan kadına ve kız çocuklarına yönelik şiddetin artmasıdır bu bedel".
"Dünya daha iyisini yapabilir" diyor BM Nüfus Fonu İcra Direktörü Thoraya Ahmet Obaid.
"İşe yarayan çözümler bilinmektedir. Bunlar kız ve erkek çocukların evrensel eğitimini, kadının sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasal hayata eşit katılımını sağlayacak engellerin kaldırılmasını, erkek çocukların ve erkeklerin eşitlik çabalarına dahil olmasını, evrensel bilinci artırıcı kampanyaları, cinsel ve üreme sağlığı hakları dahil olmak üzere uluslararası kabul görmüş insan haklarını yaygınlaştıran politika ve yasaların yerleştirilmesini içerir.
Eşitlik kendi içinde bir son ve kalkınma için bir köşe taşıdır. Eşitlik, sürdürülebilir politik vaatleri ve liderliği gerektiren bir hedeftir. Bugün Dünya Nüfus Günü'nde tüm liderleri, eşit hakların insanlığa sağladığı katkıları anlatmaya ve bu hakları gerçeğe dönüştürmek için acil eylemler yapmaya davet ediyorum".(AD)