Dünya Ekonomik Forumu'nun 146 ülkede "ekonomik katılım ve fırsat", "eğitimsel kazanımlar", "sağlık ve hayatta kalma" ve "siyasi yetkilendirme" olmak üzere 4 temel alanda cinsiyet eşitsizliğinin değişimini ölçtüğü Küresel Cinsiyet Farkı 2023 Raporu yayımladı.
Rapora göre, dünyada cinsiyet eşitsizliğini gidermek için sağlanan ilerlemenin hızı yaşanan çeşitli krizler nedeniyle büyük ölçüde yavaşladı. Cinsiyet eşitsizliği, geçen yıla göre sadece yüzde 0,3 kapandı. Raporun yayımlanmaya başladığı 2006 yılında bu yana ise sadece yüzde 4 iyileşme kaydedildi. Eşitsizliğin giderilmesine yönelik ilerleme mevcut hızda devam ederse farkın ancak 131 yıl içinde kapanacağı öngörüldü.
Ülkeler arasında cinsiyet eşitliği en yüksek İzlanda'da olurken en düşük ise Afganistan'da oldu.
Türkiye incelenen 149 ülke arasında Maldivler, Japonya, Ürdün, Hindistan ve Tunus'tan sonra 129'uncu sırada yer alıyor. Türkiye’yi Nijerya, Suudi Arabistan, Lübnan, Katar ve Mısır takip ediyor. Sıralamanın en alttaki beş ülkesi ise (aşağıdan yukarıya doğru) Afganistan, Çad, Cezayir, İran ve Pakistan.
Kadın Koalisyonu'nuna göre raporda Türkiye'nin 5 basamak geri düştü.
Bölgelere göre ilerleme
Coğrafi bölgelere göre incelendiğinde, mevcut ilerleme hızının devam etmesi durumunda Latin Amerika ve Karayipler'de cinsiyet eşitsizliğinin kapanmasının 53 yılı alacağı hesaplanıyor. Bu süre Avrupa için 67, Kuzey Amerika için 95, Sahra altı Afrika için 102, Güney Asya için 149 yıl. Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da eşitsizliğin kapanması için geçecek sürenin 152, Türkiye'nin de dahil olduğu Avrasya ve Orta Asya bölgesi için 167 yıl, Doğu Asya ve Pasifik için ise 189 yıl olduğu ifade ediliyor.
Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu cinsiyet eşitliği konusunda yavaş bir ilerleme olduğunu ortaya koyuyor. İlerlemeyi hızlandırmak ve gerçek cinsiyet eşitliğine ulaşmak için acil ve hedefe yönelik önlemler gerektiği belirtiliyor.
(EMK)