Avrupa Konseyi, üye ülkelerine medyada cinsiyet eşitliği konusunda tavsiyelerde bulundu ve medyada kadın temsilini desteklemek için Everyday Sexism Projesi’yle ortaklaşa bir video hazırladı.
Konsey’in Hollanda hükümetiyle ortak düzenlediği toplumsal cinsiyet eşitliği konferansı katılımcılarıyla hazırlanan video, “Amsterdam, Hollanda’nın ticari merkezi ve Avrupa’da yaşanacak en iyi ikinci şehir olarak değerlendiriliyor. Ancak çalışan bir kadınsanız, özellikle de medya sektöründeyseniz, Avrupa’da başka herhangi bir yerden farkı yok” cümlesiyle başlıyor ve konferansın sonuçları şöyle özetleniyor:
* Basın özgürlüğü ve cinsiyet eşitliği temel haklardır.
* Cinsiyetçi içerikler yayınlandığı zaman, bir şikayet mekanizmasının ortaya konması gerekir.
* Cinsiyet eşitliğini ve kadınların karar mekanizmalarında yer almasını destekleyen medya kuruluşlarına itibar edin.
* Medya kuruluşları, devletler ve sivil toplum cinsiyetçi stereotipleri yıkmak için birlikte mücadele etmelidir.
“Basın özgürlüğü ve cinsiyet eşitliği iç içe düşünülmeli”
Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sadece kadınları değil, tüm toplumu ilgilendirdiğini ve geliştirdiğini hatırlatan Konsey, basın özgürlüğü ile cinsiyet eşitliğinin iç içe geçen olgular olduğuna dikkat çekti.
Tavsiye kararında, toplumdaki eşitsizliklerin medyada üretildiği söylenirken, medya sahipleri arasında, bilgi üretimi ve gazetecilikte, haber odalarında kadın sayısı ve görünürlüğünün azlığının da bunu kanıtladığı ifade edildi.
Medyanın dönüştürücü potansiyelini hatırlatan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, üye ülkelerin hükümetlerine şu tavsiyelerde bulundu:
* Medyanın cinsiyet eşitliğini faaliyetlerinde ve kurumsal organizasyonunda temel bir prensip olarak desteklemesini sağlayacak koşulları oluşturacak politikalar üretin.
* Toplumsal cinsiyet eşitliğinin demokrasi ve insan hakları için temel bir rol oynadığı konusunda farkındalık çalışmaları yapın.
* Medya sektörünün ve gazetecilerin olduğu gibi, medya düzenleme ve denetleme kuruluşlarının da dikkatini cinsiyet eşitliği konusuna çekin.
Avrupa Konseyi, tavsiye kararında çağrı yapılan ülkelerin AB üyesi 28 ülkeyle karıştırılmaması gerektiğini, Avrupa Konseyi’ne üye 47 ülke olduğunu da hatırlatıyor. (ÇT)