Örgütün beş yıl önceki raporunda kadınlara karşı yasaları listelenen Türkiye, bu son raporda, ilerleme kaydeden, olumlu reformlar gerçekleştiren 14 ülke arasında gösteriliyor.
Equality Now, kadınlara yönelik yasal reformların kadınların hayatını belirgin biçimde değiştireceğini, bunun özellikle Ortadoğu için gerekli olduğunu söylüyor.
Örgüt, bu nedenle, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin danışmanı olacak ve ülkelerin yasalarındaki ayrımcılık üzerine çalışacak bir "özel raportör" pozisyonunun oluşturulmasını istiyor.
45 ülkenin örneklendiği rapordan kimi örnekler şöyle:
* Suriye ve Haiti'de, bir koca karısını zina yaptığı için öldürdüğünde ceza almıyor.Raporun son beş yılda yasalarını ya etkin bir şekilde değiştirdiğini ya da ayrımcı maddeleri yürürlükten kaldırdığını söylediği, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 14 ülke şunlar:* Nijerya'da kocalar karılarını, yerel hukuk ya da gelenekler izin verdiği ve "ağır acı vermediği" sürece dövebiliyor ve ceza almıyor.
* İsrail'de, kadınlar kocalarının rızası olmaksızın boşanamıyor.
* Guatemala ve Lübnan'da, sonrasında evlenirlerse, erkeklerin kadın kaçırması yasadışı değil.
* ABD Göçmenlik ve Yurttaşlık Yasası'nın, çocuklarının yurttaşlığa geçişi için, yurttaş olmayan annelerden talep ettikleri, babalardan talep ettiklerine göre daha ağır.
* Yemen'de bir kadın, evin dışındaki hareketlerinde ve cinsel taleplerinde kocasına yasal olarak itaat etmek zorunda.
* Suudi Arabistan'da kadınlar araba kullanamıyor.
* Kuveyt'te kadınlar meclis seçimleri için oy kullanamıyor.
* Pakistan'da bir tecavüzün kanıtlanabilmesi için ya itiraf ya da en az dört erkek görgü tanığının tanıklığı gerekiyor.
Bahamalar, Kolombiya, Kosta Rika, Fransa, Ürdün, Meksika, Fas, Papua Yeni Gine, Peru, Sırbistan Karadağ, İsviçre, Türkiye ve Venezüella. (TK/EÜ)
Raporun tamamına ulaşmak için tıklayın . (İngilizce, PDF belgesi, 590K)