Yargıtay 7. Hukuk Dairesi'nin 25 Kasım 2009 tarihinde aldığı ancak dernek avukatlarına henüz tebliğ edilen altı sayfalık kararda, "cinsel kimlik ve yönelim kişilerin kendi istekleriyle seçtikleri bir olgu olmayıp, doğuştan veya yetiştiriliş tarzından kaynaklanan ve kişilerin istemeyerek karşı karşıya kaldığı bir olgudur" deniliyor ancak bunun özendirilmesinin yasaklanabileceğine işaret ediliyor.
Yargıtay: Hakları var ama yaygınlaştıramazlar
Yargıtay, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 20., Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi'nin 22. ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 9., Anayasa'nın 10., Türk Medeni Kanunu'nun 56., Dernekler Yasası'nın da 3. maddelerine atıf yaptıktan sonra şu kısıtlamaya kapı aralıyor:
"Davalı derneğin ileride tüzüğüne aykırı olarak lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüelliği özendirme, teşvik ve bu cinsel yönelimlerin yaygınlaştırılması yönünde faaliyetlerde bulunması durumunda hakkında Dernekler Yasası'nın 30 ve 31. maddesi hükümlerinin uygulanabileceği ve feshinin istenebileceği kuşkusuzdur."
Düzkan: Yargıtay için görünürlüğümüz risk
Kararın tebliğiyle birlikte Taxim Hill Otel'de bir basın açıklaması düzenleyen Lambdaistanbul üyesi Haziran Düzkan ve İstanbul Barosu avukatlarından Basri Akyüz, çelişki olarak nitelendirdikleri bu durumu, yeniden yargılama yapacak olan İstanbul 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde gidermeye çalışacaklarını bildirdiler.
Düzkan, "Yargıtay'ın cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği dolayısıyla çeşitli baskılara maruz kalan, ötekileştirilen ve yok sayılan bireylerin örgütlenerek görünür olma ve haklarını arama mücadelesini hala bir risk olarak görmesi oldukça üzücüdür" dedi.
Akyüz: Kapatılırsak AİHM'de kazanırız
Avukat Akyüz de, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin önüne bugüne kadar hiçbir ülkeden bu türden "dernek kurmanın özüne yönelik" bir dava gelmediğini vurguladı.
Mahkemenin Lambdaistanbul'a verdiği kapatma kararının bir "ilk" olduğunu kaydeden Akyüz, "Kapatılması durumunda Türkiye'nin AİHM'de mahkum edilmesi bizim gözümüzde kaçınılmazdır" diye konuştu.
Hukuki süreç
1993'ten beri İstanbul'da faaliyet gösteren Lambdaistanbul, 18 Mayıs 2006'da dernekleşti. İstanbul Valiliği, dernek tüzüğünün hukuka ve ahlaka aykırı olduğunu iddia ederek kapatılmasını istedi. Savcılık "örgütlenme özgürlüğü"ne dayanarak davayı reddettiyse de Valilik karara itiraz etti.
29 Mayıs 2008'de Beyoğlu Mahkemesi, bilirkişi raporuna rağmen 6. duruşmada derneği genel ahlaka ve Türk aile yapısına aykırı bulduğu gerekçesiyle feshine karar verdi. (EÖ)