Düzenleme değiştirilmeden Meclisten geçerse, cinsel yönelimlerinden dolayı ayrımcılığa ve şiddete maruz kalan eşcinseller için hukuki mücadele yolu da açılmış olacak.
Eşcinsel Sivil Toplum Girişimi Lambda İstanbul, Meclis Adalet Alt Komisyonu üyelerini, "eşcinsel bireylerin sorunlarına kayıtsız kalmayıp, tasarıya ekledikleri bu iki cümleden dolayı kutlayan" bir açıklama yaptı.
Açıklamada, "Bu değişiklik, Türkiye'nin uluslar arası alandaki saygınlığı açısından oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Tasarının, bundan sonra görüşüleceği Meclis Adalet Komisyonu'nda ve Mecliste de bu haliyle yasalaşmasını istiyoruz" denildi.
Mart'ta Cenova'da tartışılacak
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komisyonu'nun son oturumunda, Brezilya'nın verdiği "İnsan Hakları ve Cinsel Yönelim" başlıklı önergede de cinsel yönelimin öncelikli bir insan hakkı sayılmasının gerekliliği savunulmuş ve konu tartışmaya açılmıştı.
Bu önerge ışığında, Mart ayında Cenova'da, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 53 ülkenin katılacağı bir toplantı düzenlenecek. Bu toplantıda konu tartışılıp oylanacak ve sonuç uluslar arası kamuoyuna duyurulacak.
Avrupa Birliği (AB), toplantı öncesinde cinsel yönelimin öncelikli bir insan hakkı olarak tanımlanması gerektiğini belirten bir açıklama yaptı. Olumlu bir sonuç alınması durumunda, bireylere cinsel yönelimlerinden dolayı ayrımcılık yapmanın bir insan hakkı ihlali olduğu mesajı, uluslar arası düzeyde bir kez daha verilmiş olacak. (MS/BB)