Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği Avrupa Konseyi’nin hazırladığı “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Etmek: Destek Hizmetlerinin Minimum Standartları” kitabını Türkçeleştirerek yayına hazırladı.
Etkiniz AB desteği ile yayına hazırlanan bu kitapçık, toplumsal cinsiyet temelli şiddette maruz bırakılan kişilere bütüncül hizmet sunumu, minimum standartları oluştururken belirlenecek kapsayıcı ilkeleri, yasal olarak bağlayıcılığı olan ve olmayan uluslararası yükümlülükleri içeriyor.
Bu çalışma ile destek hizmetleri için minimum standartları ve bunların kapsamı, sınırları, temel ilkeleri ve uygulamaları hakkında standart sağlanmasını amaçlanıyor.
Kitap, üye ülkelerin şiddetle mücadele ederken alabilecekleri tedbirler üzerine bir yol haritası çiziyor. Bu alanda hizmet vermekle yükümlü kurumlar, STK’lar, meslek uzmanları, akademisyenler ve öğrenciler bu yayından yararlanabilir.
Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği hakkında Dernek web sayfasında kendisini şöyle tanıtıyor: "Yaşam ve mücadele alanlarımızı daraltan ikili toplumsal cinsiyet kutuplaşmasına, zorunda bırakıldığımız cinsiyet pratiklerine; dilde ve toplumsal bellekte tek tipleşmiş cinsel şiddet algısına karşı durma ve bedenlerimize, sözlerimize, cinselliğimize, cinsel şiddetten hayatta kalanlar olarak öfkemize, susturulmaya çalışılan sesimize alan açma ihtiyacımızın bir sonucu olarak ortaya çıktı. "Resmi olarak 2014 yazında kurulan derneğimiz, 2009- 2013 yılları arasında Cinsel Şiddete Karşı Kadın Platformu’nda yürütülen çalışmalardan, trans aktivist Ali Arıkan’ın deneyim, araştırma, yazılarından ve kişisel birikimlerimizden beslenerek bugünkü halini aldı. Bizler; feminist, lgbtiqa+, ekoloji ve hayvan özgürlüğü hareketlerinde, çocuk ve göçmen hakları örgütlenmelerinde ve bu alanlardaki platformlarda aktif olarak yer almış/almaya devam eden; ikili cinsiyet sistemini sorgulayan, çeşitli cinsel yönelimlerden trans-natrans kadınlar, trans erkekler ve kendine cinsiyet atfetmeyen bireyleriz. Kuir tahayyülü, feminizmleri, dayanışmayı, kolektif üretimi savunan anti-hiyerarşik bir örgütlenmeyiz." |
(EMK)