Görsel: csgorselarsiv/Emre Orman
Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’ne 2020 yılı boyunca başvuran hayatta kalan ve yakınlarının talep ve ihtiyaçlarına ışık tutabilmeyi; derneğin destek ve yönlendirme çalışmalarının başvurucular üzerindeki etkisini ölçmek için hazırladığı raporu yayınladı.
Bunun yanı sıra, derneğin 2020'de lansmanını yaptığı www.csdestek.org web sitesinin de faydalanıcılar üzerindeki etkisini ölçüldü.
TIKLAYIN - Raporun detaylarına ulaşın
Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nin, derneğe 2020 yılı boyunca başvuran, hayatta kalan ve yakınlarının talep ve ihtiyaçlarına ışık tutabilmeyi; derneğin destek ve yönlendirme çalışmalarının başvuranlar üzerindeki etkisini ölçmek, bu veriler sonucunda çalışmalarını nasıl geliştireceklerine ilişkin bilgi edinmeyi amaçladıkları bir rapor yayımlandı.
CŞMD, 2020 yılında lansmanını yaptıkları, maruz kalınan cinsel şiddet sonrası destek alınabilecek olan csdestek.org web sitesinin de faydalanıcılar üzerindeki etkisini ölçmeye çalıştıklarını; cinsel şiddet sonrası hayatta kalanlar olarak dayanışmaya, iletişim ve geri bildirime açık olduklarını gözlemenin derneğe güç verdiğini bildirdi.
Mağdurlar acil destek telefon hatları sayfasını ziyaret ediyor
Raporda, “Türkiye’de Cinsel Şiddetin Boyutlarına Dair Notlar”, “Cinsel Şiddet Sonrası Destek Çalışmaları Nedir”, “Araştırmanın Yöntemi ve Sınırlılıklar”, “Destek Çalışmalarının Etkisi” gibi başlıklar öne çıkıyor.
CŞMD raporuna göre, cinsel şiddet sonrası hayatta kalanların, CŞMD’den hukuki süreçlere dair bilgi alma ve yönlendirilme, destek mekanizmalarına erişim ve kamuoyu yaratma konularında talebi olmuştur. Dernek kendine gelen başvuruları ilgili birimlere yönlendirme, hukuki danışmanlık sağlamıştır. Bu yönlendirme sonucu hayatta kalanlar büyük oranda ilgili birimlere ulaşmış ve kendileri için hukuki, psikolojik ve sosyal destek almak için süreç başlatmışlardır.
CŞMD’nin araştırma kapsamında görüşme sağladığı hayatta kalan mağdurların ifadelerinde sıklıkla karşılaşılan değişime ilişkin, mağdurların derneğe başvurmaları sonucunda hakları ve neler yapabilecekleri konusunda bilgi sahibi oldukları bilgisi kaydediliyor.
Rapor, CŞMD bünyesinde mağdurlara destek sağlamak amacı ile oluşturulan csdestek.org’a giriş yapan ziyaretçilerin, en çok başvurduğu opsiyonun “beni yönlendir” bağlantısı olduğunu, ikinci olarak da “başvurabileceğim yerler” ve “İstanbul birimler haritası” sayfaları olduğunu belirtiyor.
Kurumların işleyiş süreci yetersiz
“Bu veriler ziyaretçilerin destek talep etme eğiliminde olduklarını gösteriyor” diyen CŞMD, ziyaretçilerin en çok ziyaret ettiği bir diğer sayfanın, “acil destek telefon hatları” sayfası olduğunu aktardı.
Rapora göre, araştırma esnasında dikkat çeken bir diğer önemli nokta ise başvuruların ve hayatta kalanların derneğe ulaştıktan sonraki süreçlerinin takibine dair zorluklar yaşadıkları.
Bu zorluklara ilişkin aktarılan bilgi ise, derneğin yönlendirmelerinden sonra başvurucuların ulaştıkları birim ve kurumların yavaş ve yetersiz işlemesi ve dolayısıyla vakalarda yol alınamaması, derneğin vaka takibi için, insan kaynağının azlığından dolayı yeterli zamanı ayıramıyor oluşu ve başvurucuya vaka takibi amaçlı ulaşılmak istense de yanıt alınamaması olduğu yönünde.
Yürüttükleri çalışma sonucunun hem hayatta kalanlar ve yakınlarına yönelik destek ve güçlendirme çalışmalarıyla hem de csdestek.org web sitesi ile Türkiye’de cinsel şiddet konusunu konuşulur ve tartışılır kılmanın ilk adımlarını attığını belirten ve “Araştırmanın, cinsel şiddet sonrası destek sisteminin bir bileşeni olan ilgili kurumlara, birimlere, sivil toplum örgütlerine, aktivist ve hizmet sağlayıcılara katkı sunmasını umuyoruz.” diyen Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nin “Cinsel Şiddet Sonrası Destek Sistemi Etki Değerlendirme” raporuna, derneğin web sitesi üzerinden Türkçe ve İngilizce olarak ulaşılabilir.
Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği hakkında
Dernek web sayfasında kendisini şöyle tanıtıyor:
"Yaşam ve mücadele alanlarımızı daraltan ikili toplumsal cinsiyet kutuplaşmasına, zorunda bırakıldığımız cinsiyet pratiklerine; dilde ve toplumsal bellekte tek tipleşmiş cinsel şiddet algısına karşı durma ve bedenlerimize, sözlerimize, cinselliğimize, cinsel şiddetten hayatta kalanlar olarak öfkemize, susturulmaya çalışılan sesimize alan açma ihtiyacımızın bir sonucu olarak ortaya çıktı.
"Resmi olarak 2014 yazında kurulan derneğimiz, 2009- 2013 yılları arasında Cinsel Şiddete Karşı Kadın Platformu’nda yürütülen çalışmalardan, trans aktivist Ali Arıkan’ın deneyim, araştırma, yazılarından ve kişisel birikimlerimizden beslenerek bugünkü halini aldı. Bizler; feminist, lgbtiqa+, ekoloji ve hayvan özgürlüğü hareketlerinde, çocuk ve göçmen hakları örgütlenmelerinde ve bu alanlardaki platformlarda aktif olarak yer almış/almaya devam eden; ikili cinsiyet sistemini sorgulayan, çeşitli cinsel yönelimlerden trans-natrans kadınlar, trans erkekler ve kendine cinsiyet atfetmeyen bireyleriz. Kuir tahayyülü, feminizmleri, dayanışmayı, kolektif üretimi savunan anti-hiyerarşik bir örgütlenmeyiz."
(BŞ/EMK)