Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. A.B., görev yaptığı okuldaki bir öğrenciye cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla yargılandığı davada iki yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldı.
Haber gazetelerde "Profesöre cinsel saldırıdan 2.5 yıl hapis cezası" başlığıyla yer buldu. Haberlere göre A.B., "kamu görevinin veya hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanma suretiyle cinsel saldırıda bulunduğu" gerekçesiyle üç yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Mahkeme, takdir hakkını kullanarak cezayı iki yıl altı aya indirmişti.
Haberin başlığı, cinsel saldırı suçunun hapisle cezalandırılması yerine "cinsel saldırıda bulunan kişinin bir profesör" olmasına dikkat çekiyordu.
"Kadınlara egemen olmak isteyen her erkek, tecavüz sanığı olabilir"
Emine Özcan, 27 Ekim 2008'de bianet'te yayımlanan bir haberinde, tecavüzün sapıklık ya da hastalık sonucu gelişen bir davranış olmadığını, kadınlara egemen olmak isteyen bütün erkeklerin tecavüz sanığı olabileceğini hatırlatıyordu.
Haberinde Virginia Commenwealth Üniversitesi Kadın Çalışmaları ve Sosyoloji bölümlerinde ders veren Diana Scully'nin "Tecavüz / Cinsel Şiddeti Anlamak" kitabından alıntılar da yapan Özcan, "bir opera sanatçısının tecavüzü gerçekleştirmesine şaşırmak demek, aynı zamanda tecavüzü 'sapıklık, hastalık' olarak görüp tecavüzün normalleşmesine katkıda bulunmak demek" diyordu.
Elbette biz burada, "opera sanatçısının" kelimesini "profesörün" kelimesiyle değiştirebiliriz.
Scully'nin kitabında, "tecavüzcü kimdir?" sorusuna "Tecavüzcü her erkektir" diye yanıt verdiğini hatırlatan Özcan, "Tecavüz kayıtlara en az düşülen suçlardan birisi" diyor ve ekliyordu:
"Scully bütün erkeklerin kadınlara egemen olmak istediğini söylüyor ve tecavüzcülüğün zenginlik, yaşlılık, yoksulluk gibi sınıflandırmaların ötesinde olduğunu söylüyor.
Madem tecavüz bu şekilde kategorize edilemiyor, o nedenle medyanın öne çıkarttığı değil, çıkartmadığı tecavüz haberlerine yani sakladıklarına bakmak gerekiyor.
'Tecavüz' deyince akla 'ormanda saldırıya uğrayan kadın' gelmeyecek yalnızca, televizyon patronlarının yanında yöresinde gezinen söylentilerin denk geldiği gerçekliği bileceğiz, 'himaye' örtüsü altında kadın ve çocuklara göz koyanları... 'Tanıdıklık', 'aramızdan biri' ya da 'herkes' olan tecavüzcüyü saklıyor, 'bilinmezlik' sağlıyor." (BB/EÖ)