Türk Hukukçu Kadınlar Derneği ile İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi'nin düzenlediği "Çocuk İstismarının Önlenmesi" paneli, dün Taksim Square Otel'de yapıldı.
Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin'in yönettiği panelin açılış konuşmasını Türk Hukukçu Kadınlar Derneği Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel yaptı.
Panele, İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Sevil Atasoy, Kanal D Haber Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Özkan, İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi Üyesi Avukat Aşkın Yaşar Topuzoğlu, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feridun Yenisey konuşmacı olarak katıldı.
Kız çocuğu daha çok istismara uğruyor
Prof. Dr. Sevil Atasoy, cinsel istismar olaylarında kadın ve erkek farkını rakamlarla yansıttı:
* Araştırmalar, kadınların yüzde 40'ının erkeklerin yüzde 33'ünün hayatlarının bir döneminde cinsel istismara uğradığını gösteriyor.
* Batı ülkelerinde kız çocukların istismara uğrama oranının daha yüksek olduğu Türkiye'de bu oranın kadın erkek için eşit olduğu görülüyor.
İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi Üyesi Avukat Aşkın Yaşar Topuzoğlu'nun anlattıkları çocuk dünyasına ayna tutuyordu:
* Cinsel istismar olaylarında, fiziksel delile ulaşmak çok zor. Çocuk, cinsel istismarın psikolojik izlerini taşıyor. Cinsellikle ilgili oyunlara ağırlık veriyor, ihanet duygusuna kapılıyor, damgalanma duygusuyla birlikte acizlik hissediyor.
* Çocuk normal gelişiminden sapma gösteriyor. Fiziksel delil bulunamadığında bu bulgular da delil olarak kabul ediliyor.
Kadınlar daha şanslı
Türk Hukukçu Kadınlar Derneği Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel, panelin Türk kadınının siyasal özgürlüğüne kavuşmasının 67. Yıldönümünde düzenlendiğini hatırlatırken, kadınların haklarını kullanabilmesi için daha çok kadın parlamentere ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
Çelikel Yeni Medeni Kanun'u da eleştirdi:
* Medeni kanundaki değişiklikle kabul edilen 'edinilmiş mallara katılım rejimi sadece yasa yürürlüğe girdikten sonra, evlenen çiftler için geçerli oldu. Bu nedenle 17 milyon kadınımız mağdur oldu.
* Kadınlar ve çocuklar, toplumun en çok ezilen kesimi.
* Kadınların haklarını arama imkanına sahip. Çocuklar ise toplumun en zayıf bireyleri.
Dayak atanların yüzde 83'ü anneler
İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Sevil Atasoy ise, çocuk istismarı konusundaki sayısal verilere ulaşabilmek için 'risk faktörlerini ve koruyucu faktörleri' bilmek gerektiğini, Türkiye'de bu tip verilere ulaşılamadığını belirtti.
Çocuklara fiziksel istismar uygulayanların yani dayak atanların yüzde 83'ünü annelerin oluşturduğunu belirten Atasoy, ihmal ve istismarı üçe ayırıyor: Duygusal, fiziksel ve cinsel:
* Duygusal ihmal hepimizin başından geçmiş olabilir. Çocuğa sevgiyi ve ilgiyi göstermemek demektir. Sevgimizi göstermediğimiz, okşayıp koklayıp sevmediğimiz çocuklar duygusal ilgiye aç olur. Bu açlığı da farklı kişilerle doyurmaya çalışırlar. Duygusal ihmale uğramış çocuklar önemli risk grubunda yer alır.
* Fiziksel istismar çocuğun bir yetişkinden şiddet görmesi ya da şiddetle karşı karşıya kalması demektir. Çocuk bugün televizyondan ders kitaplarına dek hayatın her alanında şiddet olgusuyla karşı karşıya geliyor. Bu da çocuk üzerinde çeşitli travmalara neden oluyor.
* Cinsel istismar, çocuğun bir yetişkin tarafından, yetişkinin cinsel uyarımı için kullanılması demektir. Bugün cinsel istismar olaylarının ancak yüzde 10'luk bir kısmı ortaya çıkarılabiliyor.
Bilirkişi tanıklığı kabul edilsin
İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi Üyesi Avukat Aşkın Yaşar Topuzoğlu'nun ilk sözü şu oldu: "Sosyal yasalarla ilgili ciddi çalışmalar her zaman çocukların korunmasıyla başlar."
Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 18 yaşından küçük tüm bireyleri 'çocuk' kabul ettiğini hatırlatan Topuzoğlu, Türkiye'deki düzenlemelerin 12, 15, 16 yaşlarındaki çocuklara farklı yükümlülükler getirerek 'ayrımcılık' yaptığını belirtti.
Topuzoğlu, Türk hukuk sistemindeki eksiklikleri anlattı:
* Türk hukuk sisteminde istismarla karşılaşan kişinin hukuki bildirimde bulunma zorunluluğu yok. Oysa bildirim zorunluluğu istismarın önlenebilmesi açısından çok önemli.
Yayıncılar sorumluluklarını bilsin
Panelde medya ve çocuk istismarı konusunda bir konuşma yapan Kanal D Haber Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Özkan da, medyanın çocuklar üzerinde çok etkili olduğunu hatırlatarak anne babalar ile kamu kurumlarının medyayı denetlemeleri gerektiğini belirtti. Özkan, tüm bu denetimlerin tek başına yeterli olmayacağını, 'toplumsal denetim' mekanizmasının hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. (BB/NU)