"Medya Özgürlüğü ve Bağımsız Gazetecilik İzleme ve Haber Ağı"- BİA² Medya Gözlem Masası'nın 15 Şubat'ta yayımladığı 2006 yılını kapsayan raporu, kadınların da erkekler gibi, haber izlerken, röportaj yaparken, devleti eleştirirken, barış isterken, cinsel taciz ve tecavüzü kınarken, vicdani reddi savunurken hapisle yargılandığını gösteriyor.
İfade özgürlüğünden yargılama herkese açık!
Yaklaşık iki yıldır en çok tartışılan düzenleme haline gelen Ceza Yasası'nın 301. maddesinden geçen yıl mahkum olan 7 kişi içerisinde hukukçu Eren Keskin de bulunuyor. Bu maddeden "Agos" gazetesinden Karin Karakaşlı ve "Baba ve Piç" Romanı'nın yazarı Elif Şafak da mahkemeye çıkmak durumda kalmıştı.
"Radikal" gazetesi için DTP kurucu üyelerinden Orhan Doğan'la röportaj yapan gazeteci Neşe Düzel ise "terör propagandası" suçlamasıyla karşı karşıya kaldı. Gazetecinin davası "zamanında açılmadığı" gerekçesiyle düştü. Doğan'ın "Elinizde 3 bin silahlı insanınız var ve altı yıldır dağda bekliyor" sözlerine yer verdiği için Düzel, Adalet Bakanlığı'ndan gelen talep üzerine DTP yöneticisiyle birlikte yargılanmıştı.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın tutukluluğunu yakalarına beyaz kurdele takarak protesto ettikleri için haklarında "yargıyı etkilemek" iddiasıyla dava açılan Üniversitenin Basın ve Halkla İlişkiler Koordinatörü Nalan Akgün ile İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Araştırma Görevlisi Azer Banu Kemaloğlu, 17 Nisan'da görülen davanın ilk duruşmasında beraat ettiler.
Kadınlar da vicdani ret ve barışı savunamıyor
Yine "mahkemeye etkilemek" ile suçlanan "Milliyet" gazetesi muhabiri Lube Ayar ise, Eski Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcısı Ünal Canpolat'ın Turan Çevik, oğlu ve damadını resen tahliye ettiği cinayet soruşturmasını yazdığı için halen yargılanıyor.
Kadınlar, yargıya müdahale suçlarına maruz kaldıkları gibi vicdani ret hakkından da söz ettiklerinde erkekler gibi hapisle yargılanıyorlar: "Ülkede Özgür Gündem" muhabiri Birgül Özbarış "halkı askerlikten soğutmak" ile suçlananlardan... "Aktüel" dergisi yazarı Perihan Mağden ise aynı suçlamalardan dolayı mahkemeye tehditler altında çıktı; sonunda beraat etti.
Sonunda beraat da etseler, "Latife Hanım" kitabının yazarı gazeteci İpek Çalışlar ve Aram Yayınları'nın yayımladığı "Savaş Ganimetleri: Amerikan Silah Ticaretinin İnsani Bedeli" kitabının çevirmenlerinden Aysel Yıldırım'ın "Atatürk'ü Koruma Kanunu'na muhalefet"ten yargılandılar. Yazar Evin Çiçek'in kaleme aldığı "Tutkular ve Tutsaklar" kitabı nedeniyle Peri Yayınları mahkum oldu.
Şenlikoğlu mahkum, Erdoğan kendi gününde hapiste
Geçen yıl "kin ve düşmanlığa tahrik" ile suçlandıktan sonra beraat eden kişiler arasında Emine Şenlikoğlu yoktu. Çünkü gazeteci-yazar Şenlikoğlu, 2000 yılında Antalya Manavgat'ta katıldığı bir televizyon programında düşüncelerini açıkladığı için bir yıl hapse mahkum edildi.
2006'da tahliye edilen üç medya çalışanı içerisinde DİHA muhabirleri Evrim Dengiz ile Nesrin Yazar da bulunuyor. Ancak "Özgür Radyo" Yayın Yönetmeni Füsun Erdoğan, Dünya Kadınlar Günü'ne, dosyadaki "gizlilik" nedeniyle altı aydır hakkındaki suçlamaları öğrenemeden giriyor.
Kadın da AİHM'de hakkını aradı
Düşünsel üretimleri nedeniyle hapis tehdidiyle karşılaşan kadınlar da, hakkını aramak için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdular. 11 Nisan 2006'da AİHM, Emeğin Partisi EMEP) Elazığ Şubesi'nde konuşma yaptığı için Sevgi Yılmaz'ın cezalandırılmasını ifade özgürlüğüne aykırı buldu.
Gazeteci Zeynep Tosun, çalıştığı "Özgür Bakış" gazetesinin OHAL Bölgesi'nde yasaklanmasıyla ilgili AİHM'ye yapılan şikayete ortak oldu. AİHM, bu davayı 10 Ocak 2006'da sonuçlandırarak Türkiye'yi ifade özgürlüğünü kısıtladığı için 14 bin avro (22 bin 400 YTL) tazminat ödemeye mahkum etti. (EÖ)