Suikastta ağır yaralanan Cinciç'in önce kaldırıldığı hastanede ameliyata alındığı, ameliyatın başarılı geçtiği ve hayati tehlikeyi atlattığı açıklanmıştı.
Belgrat Hastanesi'nde hayatını kaybeden Cinciç'e düzenlenen suikastla ilgili, görgü tanıklarının verdiği bilgi doğrultusunda iki şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerden birinin çıkan çatışmada yaralandığı bildirildi.
Olağanüstü hal ilan edildi
Belgrat Hükümeti ise suikastın ardından olağanüstü toplandı ve Başbakan Yardımcısı Neboysa Coviç, hükümetin ülke genelinde olağanüstü hal ilan edilmesini istediğini açıkladı. Ardından ülkede olağanüstü hal ilan edildi ve Belgrat Havaalanı'nda tüm uçuşlar durduruldu. Hükümet, Sırbistan Devlet başkanı Natasa Miciç'ten suikastın soruşturulması için askere de polisle aynı yetkilerin verilmesini talep etti.
Cinciç'in ölümü üzerine yapılan olağanüstü toplantı, bir dakikalık saygı duruşuyla başladı ve ülkede 3 günlük yas ilan edildi. Bu arada iktidardaki Demokratik Sırp Muhalefeti koalisyonundan üst düzey bir yetkili, Coviç'in Başbakan vekili olarak atandığını belirtti.
Eski Yugoslavya Devlet Başkanı Vojislav Koştunitsa ise Sırbistan Devlet başkanı Cinciç'le birçok konuda anlaşamamalarına rağmen, suikastın korkunç olduğunu değerlendirmesini yaptı. Koştunitsa, bağımsız B-92 radyosuna yaptığı açıklamada, "Bu suikast, toplumun demokratikleşmesini için ne kadar az şey yaptığımızı gösterdi" dedi ve Cinciç'in öldürülmesini, suçun toplumun her köşesine nasıl sızdığının sorulmasını gerektiren bir uyarı olarak değerlendirdi.
Liderlerden başsağlığı
Cinciç'in ölümü Sırbistan'la birlikte tüm dünyada tepkiyle karşılandı. Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer tarafından yapılan açıklamada, ABD Başkanı George Bush'un Sırp halkına başsağlığı dilediğini söyleyerek, "Başbakan Cinciç, Sırbistan'a demokrasinin gelmesi ve Slobodan Miloseviç'in yargı önüne çıkmasındaki rolüyle hatırlanacaktır" dedi.
NATO Genel Sekreteri George Robertson ise Cinciç'e yönelik suikasttan üzüntü duyduğunu, belirterek suikastın kendisini şok ettiğini ifade etti. Robertson, "Cinciç'e yönelik saldırı geçmişle bağlarını koparmak isteyen herkese yönelik bir saldırıdır" değerlendirmesini yaptı.
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Peter Schieder saldırıyı kınarken, AB Dönem Başkanı Yunanistan'ın Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu da, AB adına, Cinciç'in öldürülmesiyle ilgili AB halkına başsağlığı diledi. Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ise Cinciç'in kendisi için sadece iyi bir devlet adamı olmadığını, aynı zamanda çok yakın bir dostu olduğunu da kaydetti ve Sırbistan'ın yeniden uluslararası camiaya katılmasında büyük payı olduğunu belirtti.
Cinciç suikasttan kurtulmuştu
Cinciç, 21 Şubat'ta bir suikast girişiminden son anda kurtulmuş, bu olaydan sonra yaptığı açıklamada, eylemi, reformları durdurmaya yönelik boş bir çaba olarak değerlendirmişti.
Ancak ikinci suikast girişiminden kurtulamayan Cinciç'in ölümünün ardından yapılan ilk değerlendirmeler, Sırbistan'daki reform sürecinin olumsuz etkileneceği yönünde oldu.
Cinciç, hırslı ve mücadeleci yapısıyla, Miloşeviç'e isyan bayrağını açmaya cesaret etmiş, böylece yepyeni bir Sırbistan oluşturulmasının yolunu açmıştı.
Miloseviç'in Haziran 2001'de tutuklanarak mahkemeye teslim edilmesinde önemli rol oynayan Cinciç, aralarında eski müttefiki Voyislav Koştunitsa'nın da bulunduğu Sırp milliyetçilerinin eleştirilerine hedef olmuştu. Hakkında ortaya atılan ve Sırp mafyası ile ilişkisi olduğu şeklindeki iddiaları Cinciç her defasında yalanlamıştı.
Cinciç, dünyanın iki numaralı savaş suçu sanığı olarak kabul edilen ve Sırbistan'da gizlendiği sanılan Bosnalı Sırp eski komutan General Ratko Mladiç'i yakalayacağına dair de söz vermişti, kısa bir süre önce. (NK)