Uluslar arası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Baghi'nin resmi bir gerekçe açıklanmadan mahkum edilmesini derin öfke ile karşıladığını bildirdi.
Aydın cinayetlerinde devleti suçladı
"İran'da demokrasi trajedyası" başlıklı kitabında 1998'de gazeteci ve aydınlara yönelik seri cinayetlerden İranlı yetkililerinin parmağı olduğunu savunan gazeteci yazar Emadoldin Baghi, önce bir yıl hapse mahkum edildi. Baghi'ye verilen ceza, beş yıl süreyle ertelendi.
Yazıları reform yanlısı basında çıkan Emadoldin Baghi, daha önce de mahkumiyetler almıştı. Baghi, en son 23 Ekim 2000'de "ulusal güvenliğe saldırı" ve "gerçeğe aykırı yayın" iddiasıyla üç yıl hapis yatmıştı.
6 Şubat 2003'te serbest bırakılan gazeteci, sık sık yargının tacizine uğradı ve ülkeden çıkışı yasaklandı. Gazeteciye baskılar, Birleşmiş Milletler İfade ve Düşünce Özgürlüğü Komisyonu Raportörü Ambeyi Ligabo'nun başkent Tahran'a yaptığı ziyaret sonrasında daha da arttı.
RSF: Hüküm bir ay sonra açıklandı
RSF, Baghi'nin resmi bir gerekçe açıklanmadan mahkum edilmesini derin öfke ile karşıladığını bildirdi. Örgüt, tutuklandığı 6 Temmuz'dan bu yana haber alınamayan "Asia" isimli ekonomi gazetesinin yazı işleri müdürü Iradj Cemşidi'nin sağlığı konusunda İran yargısından güvence istedi.
Emadoldin Baghi'yi 9 Kasım'da mahkum eden Tahran 6. Devrim Mahkemesi, bu kararını ancak 4 Aralık'ta açıkladı. Mahkemenin verdiği ertelemeli bir yıl hapis cezası her an uygulamaya sokulabilir. Bu karar, reformcu gazeteler için ifade özgürlüğüne ilişkin yazı yazanlar için adeta bir Demokles Kılıcı'dır.
Baghi: Bu dava nedir?
RSF'ye açıklama yapan Baghi, "Birkaç dakika süren bu dava bir maskaralık. Konuşmama fırsat verildiğinden kendimi savunamadım bile. Avukatın olmadığı, hakimin aynı zamanda savcılık yaptığı, sanığa ne ile suçlandığının bildirilmediği bu dava nedir?" diye sordu.
RSF, İran tutuklu 11 gazetecinin akıbetinden endişe ettiğini de açıkladı. (EÖ/BB)