Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, "Sobhe Emruz" gazetesinden Genci'nin İran'da en uzun süre tutuklu kalan gazeteci olduğunu bildirerek şartsız tahliye edilmesini istedi.
Yargı yetkililerine seslenen RSF, üç yıldır cezaevi doktorlarının Genci'nin "tedavisinin cezaevi dışında sürdürülmesi" yönündeki tavsiyelerin daha fazla görmezden gelinemeyeceğini açıkladı.
"Gazeteci derhal tedavi edilmeli"
Gazetecinin derhal tedavi altına alınması gerektiğini bildiren örgüt, İranlı yetkililerin meydana gelebilecek olumsuzlukların sorumlusu olacaklarını bildirdi.
22 Nisan'da beşinci tutukluluk yılını dolduracak olan gazeteci, İran'da suçların cezasız bırakılmasını yazılarında eleştirdiği için tutuklandı ve tutuklu haklarından da mahrum bırakıldı.
Basın Mahkemesi'nde görülen bir duruşması sonrasında 22 Nisan 2000'de tutuklanan gazeteci, 1998'de aydın ve muhaliflere karşı işlenen cinayetlerle ilgili açıklamaları, bu cinayetlerde Ali Fallahian ve Haşimi Rafsancani gibi üst düzey yetkilileri suçlayan sözleri nedeniyle 13 Ocak 2001'de 10 yıl hapse mahkum edildi.
Gazetecinin cezası Mayıs'ta 6 aya indirildiyse de, Yargıtay 15 Temmuz'da, temyiz girişiminde usul eksikliğini gerekçe göstererek bir önceki cezada karar kıldı. Gazetecinin 6 yıl hapiste kalması gerekiyor.
Adliyelerden gazetecilere davetiyeler
Tecrit koşullarında tutulan gazeteci, İran Yasaları'nın siyasi tutuklulara sağladığı eşiyle telefonla görüşme veya cezaevinden çıkma izni gibi imkanlardan yararlanamıyor.
Gazetecinin bugüne kadar, çoğu doktor muayenesinde geçen kırk izin gününden yararlandığı bildirildi. Gazetecinin avukatı Nobel Barış Ödülü sahibi Şirin Ebadi, Genci'nin sağlığından endişe edildiğini açıkladı.
İran'da baskıları sürdüğüne işaret eden RSF, birçok gazeteciye Mart 2005'te Adliye ve güvenlik birimlerinden davetiye çıkarıldığını bildirdi.(EÖ/EÜ)