Merkez, yaptıkları çalışmayla ilgili olarak Emniyet Genel Müdürlüğü'nün verilerine de dikkat çekti.
"Emniyetin 81 ilde yaptığı araştırmada beş yılda bin 91 cinayet vakası tespit edilmiştir. Bu cinayetlerin 322'si namus adı altında işlenmiştir. Marmara bölgesinde 212, Ege'de 209, İç Anadolu'da 192, Güneydoğuda 155, Akdeniz'de 141, Doğu Anadolu'da 95 ve Karadeniz'de 87 namus cinayeti görülüyor.
Özkök'ün yazısı vahimdir
Basın toplantısında Ertuğrul Özkök'ün yazısı da eleştirildi.
"Cinayetler kültürden kültüre, toplumdan topluma farklı isimler almakta; rakamlara her gün yenileri ekleniyor. Emniyetin rakamlarından bu cinayetlerin Marmara bölgesinde daha yoğun olduğu görülmektedir.
"Bu bilgi göz ardı edilerek namus cinayetlerinin Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı bölgelerin, dolayısıyla Kürtlerin sorunu olarak ilan edilmesi, Türkiyeli 'Kürtleri 'onlar', Doğu ve Güneydoğu Anadolu'yu 'orası' diye nitelendirmek, ırkçı ve ayrımcı bir yaklaşımdır. Bu ırkçı ve ayrımcı tutumun yüksek tirajlı bir gazetenin editörü tarafından ortaya konması da olayın başka bir vahim tarafıdır."
Cinayetler kadının ikincil konumunu muhafaza ettiriyor
Merkez, "Adı aşk da olsa, tutku da olsa, kıskançlık da olsa, töre/namus da olsa, cinayetlere neden olan anlayış kadının ikincil konumunu muhafaza etmeye yöneliktir" diyor.
Kadına yönelik şiddetin ulaştığı boyutun tespiti ve görünür kılınması nedeniyle bu çalışmanın yapıldığını açıklayan Merkez, namus adına öldürülenlerin yüzde 50'sinin kadın, namus adına cinayet işleyenlerin yüzde 94'ünün de erkek olduğunu bildirdi.
Araştırmada Diyarbakır'da 50 kişinin namus adına işlenen cinayetlerde öldürüldüğü, 21 kişinin yaralandığı belirlendi. Olaylarla ilgili açılan 59 davada yargılanan 81 kişiden 64'ü ceza aldı. 46 dava dosyasında ise cinayetlerin ağır tahrik altında işlendiği kabul edildi. Merkez, tüm dava dosyalarında "ağır tahrik" unsurunun bulunduğuna dikkat çekti.(AD/TK)