İpekçi'nin ailesini yalnız bırakmayan meslektaşları, gazetecinin öldürülmesinden sonra 47 meslektaşlarının daha kaybettiklerini açıkladı ve cinayetlerin azmettiricileriyle birlikte ortaya çıkarılamamasına tepki gösterdi.
"Cinayetler karanlıkta kaldıkça gazeteciler hedef"
Anma törenine katılan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) üyeleri ve gazeteciler, konuşmalarında Ceza Yasası'nın (TCK) 301. maddesini eleştirerek, düzenlemedeki "Türklük ve suç tanımlarına" açıklık getirilmesini istediler.
Gazetecilere açıklama yapan TGC Başkanı Orhan Erinç, "Şayet İpekçi öldürüldüğünde tetikçiyle yetinmeyip arkasındaki güçler aranmış olsaydı, bu kadar meslektaşımızı kurban vermezdik" dedi.
"Daha ne kadar bu ülkede gazetecilerin, yazarların, gazete yöneticilerinin yazgısı, teröre kurban gitmek olacak" sözleriyle habercilerin hedef olmasına tepki gösteren "Milliyet" gazetesi Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, umutsuzluğunu "Maalesef İpekçi'in ölümünün 28'inci yıldönümünde de pek iyimser olamıyoruz" sözleriyle açıkladı.
Gazeteci Altan Öymen'in görüşleri gazeteci cinayetleriyle neden etkin şekilde mücadele edilemediğinin ipuçlarını verdi ve Dink cinayetini de kastederek "Bu son cinayette olduğu gibi emniyet güçleri içinde adli mekanizmalarda sanki katilleri korumak ister gibi muameleler yapan veya yapmayan, görevlerini ihmal eden görevliler olduğu da anlaşılıyor".dedi.
Gazeteci Melih Aşık da gelinen süreci özetliyor: "Bu cinayetlerin arkasındaki esas çeteler, karar mekanizmaları çözülemedi maalesef. Onlar karanlıkta kaldıkça maalesef cinayetler arttı. Ve bütün gazetecilerin üzerinde tehdit unsuru olarak devam ediyor."
Törenin ardından, İpekçi anısına TGC Toplantı Salonu'nda "Günümüz Gazeteciliği ve Abdi İpekçi" konulu bir de panel düzenlendi.
Ağca: Dönüşle gelen inkar
Abdi İpekçi,1 Şubat 1979'da, Nişantaşı'daki evinin önünde aracında uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülmüştü.
25 Haziran 1979'da İstanbul Beyazıt'ta yakalanan Ağca, Maltepe Cezaevi'ne gönderildiyse de buradan bir kişinin yardımıyla 23 Kasım 1979'da kaçırıldı. Yurtdışına kaçan Ağca, 13 Mayıs 1981'de İtalya'da Papa 2.Jean-Paul'e suikast girişimde bulundu. Ömür boyu hapse mahkum edilen Ağca, 14 Haziran 2000'de affedilerek Türkiye'ye iade edildi.
Gelişiyle Ağca çıkarıldığı mahkemelerde, dönemin Sıkıyönetim Mahkemesi'ne verdiği ve saldırıya Oral Çelik, Mehmet Şener ile Yavuz Çaylan'ın da katıldığına ilişkin ifadelerini tümüyle inkar etti. İki silahlı soygun girişimi davasından biri zamanaşımından düştü, diğerinde ise Ağca "iyi halden" 7 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Ağca, Kartal H Tipi Cezaevi'nde bulunuyor.
Belçika Özbey'i Türkiye'ye iade etmedi
Cinayete karışan faillerden Yalçın Özbey, uzun yıllardır yaşadığı Belçika'da çeşitli iddialarla kısa sürelerle tutuklandıysa Türkiye'ye iade edilmedi.
Özbey, en son "Çetecilik ve haraç toplama" suçlarından Brüksel'deki Forest Cezaevi'ne gönderildikten sonra 21 Mayıs 2006'da serbest bırakıldı. (EÖ/EZÖ)