Çevirmenlerinin sürekli kapanış metnini istediklerini söyleyen Roy, böyle bir konuşma hazırlamadığını söyledi; elindeki kağıtlarınsa bir "imaj yaratmak için" olduğuna işaret etti.
"Bunları okumaya niyetim yok. Elim dolu görünsün istedim. Kağıttan okumayı değil, doğaçlama konuşmayı seviyorum" dedi.
Irak Dünya Mahkemesi nedeniyle İstanbul'a geldiğinde en çok karşılaştığı sorunun, "Neden bu mahkeme?" olduğuna işaret eden Roy, "Neden olmasın. Dünyada bir savaş ve işgal var ve burada da önemli bir iş yapılıyor. Bana bu sorunun sorulmasından çok rahatsız oluyorum. Nerede olmalıydım ki?" diye cevap verdi.
"Tabii ki dünyada bir dolu olay var ve ben her yere yetişemem ama, bu mahkemeye çok önem veriyorum".
Irak Dünya Mahkemesi'nin, basının en çok ilgi gösterdiği katılımcılardan biri olan Hintli yazar ve aktivist Arundhati Roy kapanış konuşmasında, ABD'nin kendine göre bir "düşman" tanımlaması olduğunu söyledi.
"Öyle bir dünyada yaşıyoruz ki, ABD sürekli bir 'düşman' tanımı yapıyor. Dünya üzerinde herhangi bir insanı, herhangi bir yerde tutup saklayabiliyor. Aklında her hangi bir direniş fikri filizlenen için de geçerli bu. Bu tanıma göre ben de düşman savaşçıyım" dedi.
Irak Dünya Mahkemesi İstanbul oturumunun İddia Heyeti ve tanıkları adına kapanış konuşmasını ise UNESCO Barış Ödülü sahibi Peter Falk yaptı.
Mahkemenin amacının hukuku yeniden tarif etmek değil, savaşın gayrı meşruluğunu ortaya koymak olduğunu söyleyen Falk, "Ceza verme yetkimiz yok ama, dünyaya, ahlak yasalarının uygulanması konusunda tavsiye etme yükümlülüğümüz var" dedi.
Mahkeme oturumlarının güçlü, aydınlatıcı ve çok tüketici olduğunu söyleyen Falk, "Irak'ın işgaline, Irak savaşından ayrı mı muamele edeceğiz?" diye sordu ve "30 Mayıs 2003'de Bush, 'Savaş bitti' dedi. Yayınlanan fotoğraflarda, arkasındaki pankartta 'Görev tamamlandı' yazılıydı. Hayır, savaş bitmedi. Görev tamamlanmadı. Bu görev hiçbir zaman tamamlanmayacak. Bush, Blair, Rumsfeld, Cheney ve Wolfovitz yargılanmadıkça da bitmeyecek. Onlarla ortaklık eden finans dünyası ve gazeteciler oldukça da bitmeyecek" dedi.
Falk konuşmasında şunları söyledi:
"Bu mahkeme, Irak ve Filistin halklarının direnişine dünyayı ikna ve seferber edici bir belge sunacak. Nasıl davranılması gerektiği konusunda kırmızı bir hat çizecek. Karar, uluslararası hukuku ayağa kaldıracak. Bu mahkeme Irak savaşı cinayetindeki gerçekliği keşfetmek için değil, teyit etmek için oluşturuldu.
ABD ve Britanya'nın uluslararası hukuku yeniden yazmak konusundaki utanmaz çabalarını kınamak için bir araya gelindi. Büyük bir düş kırıklığını ifade etmek için geldik. Çocukların ıstırabından başka hiçbir şeyin önemi yok".(AD/EÜ)