*Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Çin'in Tayvan çevresinde gerçekleştirdiği askeri tatbikat 11 Nisan'da resmen sona erdi. Buna rağmen, Tayvan Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre, 9 gemi ve 26 uçakla tatbikatlar sürüyor.
Çin Halk Cumhuriyeti, 70 yıldır bağımsız bir ülke olan Tayvan'ı kendi topraklarının parçası olarak görüyor. "Bir abluka ve hatta işgal tehdidi mi var?" eurotopics'te yer alan derlemeye göre, Avrupa basını bu konuda hemfikir değil ve çeşitli görüşler söz konusu.
Corriere della Sera: Savaş ihtimal dışı değil
İtalya'nın en etkili gazetelerinden Corriere della Sera, Çin'in Tayvan'ı izole etmeye çalışabileceğinden endişeleniyor: "Çin giderek milliyetçileşiyor, baskın süper güç olmak istiyor. Bu hırslarını gerçeğe dönüştürecek araçlara da sahip. Savaş artık ihtimal dışı değil. Şi'nin açık tuttuğu seçeneklerden biri, ABD müdahalesine yol açmadan, Tayvan'ı teslim olmaya zorlayan bir ekonomik boğulmayla sonuçlanacak uzun süreli bir hava ve deniz ablukası."
Independent: Her zamanki diş göstermeler
İngiltere merkezli The Independent, Tayvan'a yönelik doğrudan bir tehdit durumunun abartılmaması gerektiği kanısında: "Kuşatma tatbikatı, ABD ne zaman Çin'de bir diplomatik öfke yaratsa devreye giren tepki modelinin bir parçası. Her zamanki diş göstermeler. Çin de Tayvan'ın işgalinin lojistik bakımdan zor olacağını biliyor."
Dnevnik: Ağır bir üretim krizi kapıda
Bulgaristan merkezli haber portalı Dnevnik, Çin-Tayvan ihtilafı hakkında şöyle bir uyarıda bulunuyor: "Tayvan'ın mikroçip üretim kapasitesi engellenirse, buna eşdeğer miktarda üretimin gerçekleştirilmesi beş yıl alır. Üretimde kesinti, Covid-19'un sebep olduğundan çok daha büyük bir küresel ekonomik ve siyasi krizi tetikler."
Postimees: Avrupa'nın ikilemi
Estonya'da yayın yapan Postimees'ün görüşü ise şöyle: "Avrupa, ABD'yi Tayvan'ı savunma konusunda yalnız bırakamaz, çünkü bu Çin'i cesaretlendirebilir ve ABD güçlerini Ukrayna'ya yeterli kaynak ayırmaktan ve ilgi göstermekten alıkoyabilir. Bu ikilem, Macron'un [Çin'de] belki de pek düşünmeden sarf ettiği sözlerinin ardındaki can sıkıcı hakikate ışık tutuyor: Avrupa, stratejik özerklikten yoksun."
(NT)