Temmuz 2022'deki Tayvan tatbikatından. (Fotoğraf: AA)
Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), Tayvan adası çevresinde 4 Ağustos'ta başlattığı askeri tatbikatların bugün (10 Ağustos) sona erdiğini duyurdu.
PLA Doğu Cephesi Komutanlığı Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Çin'in Tayvan çevresindeki sularda ve hava sahasında yürütülen tatbikatlardaki "görevlerin başarıyla tamamlandığı" ifade edildi.
Tatbikatlarla ilgili bilgi paylaşan PLA, "ordunun müşterek muharebe kabiliyetinin etkin şekilde test edildiğini" aktardı.
Tayvan Boğazı'ndaki durumu izleyeceklerini de kaydeden PLA, "muharebeye hazırlık tatbikatlarını düzenli olarak icra edeceklerini" açıkladı.
TIKLAYIN - "Çin, son tatbikatları ile Tayvan'ı işgale hazırlanıyor"
Çin ve bir asırdan uzun bir süredir "bağımsızlık" ihtilafı yaşadığı Tayvan arasındaki gerilim Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Çin'in karşı çıkmasına rağmen 2 Ağustos 2022'de Tayvan'ı ziyareti ile yeniden yükselmişti.
Bu ziyaret sonrasında 4-7 Ağustos tarihleri arasında Tayvan çevresinde askeri tatbikatlar düzenleyen Çin, bu tarihten sonra da tatbikatlara devam etti. Bunun üzerine Tayvan da 9 ve 11 Ağustos tarihlerinde ülkenin güneyinde gerçek cephane ve mühimmatın kullanılacağı topçu tatbikatları yapacağını ve tatbikatın "savunma amaçlı olduğunu" açıkladı.
Çin'den Tayvan hakkında politika belgesi
Çin'in tatbikatları tamamladığı açıklaması ise bugün sabah saatlerinde Tayvan konusunda bir politika belgesi yayınlamasının ardından geldi.
Belgede Çin ve Tayvan arasında ideolojik ve sosyal farklılıkların tanınması temelinde "barışçı yeniden birleşme" hedefi vurgulanıyordu.
Çin Komünist Partisinin (ÇKP) Tayvan sorunun çözümünü ve Çin'in yeniden birleşmesini "tarihi görev" kabul ettiğinin belirtildiği politika belgesinde, "Barışçı yeniden birleşmeyi sağlamak için tüm samimiyetimizle ve elimizden gelen her çabayı göstereceğiz" ifadesi kullanıldı.
Ne olmuştu?
Çin, bir asırdan uzun süredir "bağımsızlık" anlaşmazlığı yaşadığı Tayvan'a ABD Kongresi'nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi'nin başkanı Nancy Pelosi tarafından yapılacak resmi bir ziyarete karşı çıkıyordu.
Pelosi'nin Nisan ayında COVID-19'a yakalanması sonucu iptal ettiği ve Çin'in tepkisini çeken Tayvan ziyaretini gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği merak ediliyordu. Bu ihtimalin konuşulduğu günlerde, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ABD Başkanı Joe Biden ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiş ve "Ateşle oynayan kendisini yakar" uyarısını yapmıştı.
Fakat Nancy Pelosi, 2 Ağustos 2022'de yerel saatle 22:20 sularında Tayvan'a geldi ve ertesi gün ülkede bir dizi resmi temasta bulundu.
Tayvan lideri Tsai Ing-wen, 3 Ağustos'taki görüşmelerinde Pelosi'ye Tayvan'daki hükümetin devamı olduğu söylenen Çin Cumhuriyeti'nin "Uğurlu Bulutlar Düzeni" isimli şeref madalyası ve özel şeridini takdim etti.
TIKLAYIN - Pelosi'nin Tayvan ziyaretine neden şaşırmamalıyız?
Çin, Pelosi'nin ziyaretini "ciddi bir provokasyon" olarak değerlendirerek ada çevresinde dört gün sürecek askeri bir tatbikata başladı. Tayvan, tatbikatın başladığı 4 Ağustos'ta bir açıklama yaparak Çin'in tatbikat kapsamında ateşlediği füzelerden 11'inin karasularına düştüğünü duyurdu. Ülke ayrıca "savunma sistemlerinin etkin duruma geçirdiğini" açıkladı.
Tayvan da Çin'in ardından 9-11 Ağustos'ta askeri tatbikat kararı alırken Çin Dışişleri Bakanlığı Nancy Pelosi ve yakın aile üyelerine yaptırım uygulanacağını ve Washington yönetimiyle bazı ikili diyalog ve işbirliği mekanizmalarının durdurulduğunu duyurdu. (SD)