*Fotoğraf: AA (Arşiv).
Ulusal Sağlık Komisyonu'na (NHC) göre Çin'in 31 eyaletinden 19'u - ülkenin yarısından fazlası- salgının Ekim ortasında başlamasından bu yana vakaları bildirerek, bu salgın en uzağa yayıldı.
Çarşamba günü, sağlık komisyonu 93 yeni semptomatik vaka bildirdi, bu son üç ayın en yüksek günlük sayısı.
Sayı, çoğu hala her gün on binlerce vaka bildiren Batı'daki diğer ülkelere kıyasla küçük görünebilir.
Ancak sıkı sınır kontrolleri ve uluslararası varışlar için uzun karantinalar da dahil olmak üzere "sıfır Covid" yaklaşımına bağlı kalan Çin için bu çok büyük.
Virüsü Çin sınırları içinde tamamen yok etmeyi amaçlayan bu yaklaşım, CNN analizine göre bir avuç vakanın bile büyük bir tehdit olarak görüldüğü anlamına geliyor.
Vakalar hızla arttı
Devam eden salgın, 16 Ekim'de, kuzey Çin'de seyahat eden Şanghay'dan tam olarak aşılanmış yaşlılardan oluşan bir tur grubu arasında enfeksiyonların tespit edilmesiyle başladı.
Vakalar hızla arttı ve kuzey eyaletlerine yayıldı; ertesi hafta, Ulusal Sağlık Komisyonu yetkilileri kuzey ve kuzeybatıda "hızla genişleyen" "çok sayıda dağınık yerel salgın" konusunda uyardı.
Yetkililer, daha önceki salgınları başarıyla içeren taktikleri izleyerek hemen harekete geçti: toplu testler, ani kilitlenmeler, karantinalar, seyahat askıya alma ve ihtiyatlı gözetim başlatıldı.
Yetkililer, etkilenen bölgelerde iller arası seyahatleri yasakladı. Başkent Pekin'De, şehre giriş kısıtlamaları sıkılaştırıldı ve kurallara uymayanları cezai tutukluluk haline getirerek cezalandırdı.
Çin'de pandemi nasıl geçti?
Birkaç düzine vaka bildiren Lanzhou da dahil olmak üzere birçok şehir, toplamda milyonlarca sakini etkileyen karantinaya alındı.
Ancak virüs yine de hızla yayıldı ve sıfır-Covid'in sürdürülebilirliği ve Çin'in acil durum müdahalelerinin etkinliği hakkında soruları gündeme getirdi.
Çin'deki salgın, Wuhan'daki pandeminin başlangıcında, büyük ölçüde Mart 2020'ye kadar kontrol altına alındı ve yılın geri kalanında vakalar düşük kaldı.
Ara sıra alevlenmeler olsa da, bunlar da çabucak kontrol altına alındı; yıl sonuna kadar, günlük hayatın büyük bir kısmı normale döndü, işletmeler faaliyette ve yurt içi seyahatler yeniden başladı.
(PT)
Ancak 2021'de yayılan Delta varyantı Avustralya, Malezya, Bangladeş, Tayland ve Vietnam da dahil olmak üzere, o zamana kadar virüsü nispeten iyi bir şekilde içeren birçok Asya ülkesinde ciddi salgınlara yol açtı.
Ve endişeler, özellikle Delta varyantı karşısında, Çin aşılarının etkinliği konusunu da sorgulatıyor.
NHC'ye göre Salı gününe kadar 2,3 milyara yakın doz uygulandı ve Ekim ayı sonunda nüfusun %76'sı tamamen aşılandı - ancak bu, salgınların hızlı ve geniş yayılmasını durdurmadı.
(PT)