*Fotoğraf: AA (Arşiv).
Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, Jinping birleşme konusunda barışçıl koşullarda gerçekleşecek bir uyanışın Tayvan dahil tüm Çin ulusunun yararına olacağını öne sürdü.
Çin haber ajansı Xinhua'nın yaptığı habere göre Şi Jinping Tayvan ile barışçıl birleşmenin bölünmüş Çin ulusunun çıkarına olacağını belirtti.
Büyük Halk Meclisi'nde Çin Halk Cumhuriyeti'nin (ÇHC) kuruluşunun yolunu açan 1911 Devrimi'nin yıl dönümünde konuşan Jinping, Tek Çin politikasını yineleyerek ''ulusal egemenliği ve toprak bütünlüğünü savunmak için kimse Çin halkının sarsılmaz kararlılığını hafife almamalı'' dedi.
TIKLAYIN - "Çin, 2025'e kadar Tayvan'ı işgal edebilir"
Son bir ayda olanlar
ÇHC'nin kuruluş yıl dönümü kutlamalarının gerçekleştirilmeye başlandığı 1 Ekim'den itibaren çok sayıda Çin savaş uçağının Tayvan hava sahasını düzenli olarak ihlal etmesiyle bölgede gerginlik tırmanmıştı.
Tayvan sorununun Çin'in iç meselesi olduğunu belirten Şi Jinping yabancı devletlerin müdahalelerine tepki gösterirken çözümün Çin tarihinin genel eğilimince belirleneceği ve Çin ulusunun tamamının çıkarına olacağını söyledi.
Tayvan: Bağımsız bir ülkeyiz
Çin'den gelen açıklamalara tepki Tayvan lideri Tsai Ing-wen'den geldi. Tayvan'ın egemen ve bağımsız bir ülke olduğunu belirten Tsai Ing-wen mevcut statükonun Çin tarafından tek taraflı bir şekilde değiştirilmesine izin vermeyeceklerini açıkladı.
Tayvan-Çin sorunu hakkında
- İkinci Dünya Savaşı sonrasında Japon işgalinden kurtulan Çin'de Mao Zedong önderliğindeki Çin Komünist Partisi ve Chiang Kai-Shek yönetimindeki milliyetçi parti ''Kuomintang'' arasında başlayan iç savaşı kaybeden milliyetçi parti Tayvan'a sığınmak zorunda kaldı.
- Milliyetçi parti burada 1912' kurulan Çin Cumhuriyeti'ni devam ettirdiğini iddia ederek bağımsızlığını ilan etti.
- 1971'e kadar Birleşmiş Milletler'de (BM) Çin'i temsil eden Tayvan yönetiminin meşruiyeti bu tarihte yapılan BM Genel Kurul oylamasında Pekin hükümetinin oy birliğiyle Çin'in tek meşru temsilcisi sayılmasının ardından uluslararası alanda belirsiz bir konuma girdi.
- Pekin yönetimi tarafından Tek Çin politikası doğrultusunda tarihsel olarak Çin toprağı olarak gördüğü ve anavatanla birleşmesi konusunda baskı yaptığı Tayvan yönetimi Tek Ülke-İki Sistem gibi önerileri reddederek bölgede mevcut statükonun devam etmesini istiyor.
(DE/PT)
*bianet stajyeri Doğucan Eroğlu tarafından derlenmiştir.