Fotoğraf: Claire Yuan, The Crimson Staff Write
Sanatçı Yoland He Yang, Çin’de uygulanan sıfır vaka politikası ve sansüre karşı verilen mücadelenin simgesi olan “Boş Kağıt”ı onurlandırmak adına Harvard Meydanı’nda gösteri sergiledi.
Geçtiğimiz Kasım ayında uzun süredir sıfır vaka politikası yürütülen Çin’in batısındaki Sincan bölgesinde çıkan yangında 10 kişi hayatını kaybetmişti. Yangının çıktığı apartmanda yaşayanların karantina nedeniyle evlerini terk edemediği, itfaiye ekiplerinin ise bariyer ve engellerle çevrili binaya giremedikleri için yangına zamanında müdahale edemediğine ilişkin iddialar ülke genelinde protestolara sebep olmuştu.
İddiaların ardından Çin’de gerçekleşen protestoların sembolü ise hükümet tarafından uygulanan sansürlerle birlikte birçok sloganın yasaklanmasının ardından “Boş Kâğıt” olmuştu. Protesto esnasında ellerinde boş kâğıt parçası tutan katılımcılar sansürlere karşı tepkilerini bu şekilde ifade etmişlerdi.
“Boş Kâğıt” protestosu dün Harvard Meydanı’na taşındı. Sanatçı Yolanda He Yang, Çin'de uygulanan yüksek sansürlü sıfır vaka politikasına karşı düzenlenen protestoların bir simgesi olarak benimsenen Boş Kağıt'tan ilham alan projesi ile pandemi kısıtlamaları ile hak ve özgürlüklerini kaybeden milyonlarca insan için farkındalık yaratmayı ve Sincan, Urumçi'de çıkan yangında hayatını kaybeden kurbanları anmayı amaçlıyor.
"Kimse beni ilgilendirmez diye düşünüp geçip geçmeyecek"
Gösteri sırasında, bir cam parçasının üzerine tamamen beyazla kaplanana kadar beyaz boyayla İngilizce ve Çince olarak "Ne söylemek istediğimi biliyorsun" yazıyor.
Gösteriyi Harvard Square Business Association ile birlikte düzenleyen sanatçı Yolanda He Yang, Boston Üniversitesi lisans öğrencileri Rachel Kanter, Rowan J. Benz ve MIT lisansüstü öğrencisi aynı zamanda keman sanatçısı Brabeeba M. Wang ile birlikte Harvard Meydanı’ndaki “Pit”te sahne aldı.
Yolanda He Yang, Harvard Meydanı’nda düzenlediği gösteri ile ilgili Harvard Üniversitesi öğrencilerinin gazetesi olan “The Harvard Crimson”a verdiği röportajda şunları söyledi: "Bir sanatçı olarak yapmaya çalıştığım şey, insanların bedenindeki, kalbindeki ve zihnindeki duyarlılığı beslemek. Böylece kimse ‘bu beni ilgilendirmez' diye düşünüp geçip gitmeyecek."
Çin'de 'Sıfır Covid' politikası
Çin'de vakaların nüfusa oranla az olmasına ve büyük bölümünün hastalık belirtisi göstermemesine rağmen Çin, "sıfır vaka" olarak adlandırılan katı salgın kontrol tedbirlerini uygulamaya devam ediyor.
COVID-19 vakalarını ortaya çıktığı yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi hedefleyen strateji, karantina, seyahat kısıtlamaları, toplu testler, imalat, ticaret ve hizmetler sektöründeki işletmelerin faaliyetlerinin kısıtlanması veya kapalı devre sürdürülmesi gibi katı ve geniş ölçekli tedbirleri gerektiriyor. Tedbirler, hayatın olağan akışına müdahalenin yanında ekonomik maliyeti açısından da tartışmalara yol açıyor.
"Sıfır Covid, siyasi istikrarı koruma politikası oldu"
Öte yandan, Çin'i yöneten Çin Komünist Partisi (ÇKP) 20. Ulusal Kongresi'ni bianet'e değerlendiren Xi'an Jiaotong-Liverpool Üniversitesi Çin Çalışmaları Bölümü'nden öğretim üyesi Doç. Dr. Ceren Ergenç, Çin yönetiminin "Sıfır COVID-19" politikasının siyasi saiklerine dikkat çekmişti:
"Sıfır Covid politikası, sadece kamu sağlığını korumak için değil, aynı zamanda siyasi istikrarı korumak için de bir politika haline geldi... Ama bu politikanın ekonomik faturası çok ağır oluyor... Bu nedenle de Çin'in ekonomi politikaları, daha önceki kongre ve dönemlerde olduğu gibi bir kalkınma önceliği değil, daha aciliyeti olan bir güvenlik meselesi haline gelmiş durumda."
(ES/EMK)