Fotoğraf: AA
Çin'de sıkı COVID-19 kısıtlamalarına karşı protestolar sürerken Şangay’daki eylemleri takip eden bir BBC muhabiri polislerce darp edildi ve gözaltına alındı.
BBC yaptığı açıklamada muhabirleri Ed Lawrence'ın gözaltına alındığı sırada polis tarafından dövüldüğünü aktardı. Serbest bırakılmadan da birkaç saat alıkonulduğunu duyurdu. BBC yaptığı açıklamada “Bu, akredite olan bir gazeteci çalışırken oldu” dedi.
BBC, Lawrence'nin gözaltına alınmasıyla ilgili kendisine inandırıcı bir açıklama yapılmadığını da ekledi. Açıklamada, "Çinli yetkililerden, Lawrence'nin kalabalıktan COVID kapmaması ve kendi iyiliği için tuttuklarını iddia etmeleri dışında resmi bir açıklama veya özür almadık" dedi.
Sosyal medyaya düşen görüntüler de, diğer gazetecilerin Lawrence olarak tanımladığı bir adamın polis üniformalı adamlar tarafından darp edildiğini gösteriyor.
Witnessed a BBC journalist got sieged and dragged to the ground by several cops in Shanghai earlier tonight on the Urumqi Rd. His friend said he was targeted becuz he was filming the protest. (feel free to @ his handle if you know who this journalist is ) @BBCNews @BBCNewsAsia pic.twitter.com/tPgoPET3hg
— Shanghaishanghai (@Shanghaishang10) November 27, 2022
Çin yalanladı
Pekin'de konuşan Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian ise BBC'nin açıklamasının yaşananları yansıtmadığını, gözaltına alınan kişinin kendisini muhabir olarak tanıtmadığını veya basın kimlik kartını göstermediğini söyledi.
Zhao, "Şangay'daki yetkililere göre söz konusu gazeteci o sırada gazeteci kimliğini açıklamadı. Olay meydana geldiğinde kolluk kuvvetleri insanlardan alandan çıkmalarını istedi. Bazı kişiler işbirliği yapmayınca olay yerinden uzaklaştırıldı" dedi.
Dünyanın en büyük gazeteci hapseden ülkesi
Çin'deki yabancı gazetecilerin, haber olaylarını takip ederken kendilerini akredite gazeteciler olarak tanımlayan, devlet tarafından verilmiş bir kart taşımaları gerekiyor.
Çin, Sınır Tanımayan Gazeteciler'in (RSF) Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 180 ülke arasında 175. sırada. 11'i Hong Kong'da olmak üzere en az 110 tutuklu gazeteciyle dünyada en fazla gazeteciyi cezaevinde tutan ülke.
Çin’deki protestolar
Çin, pandeminin başından beri COVID-19’a karşı ‘sıfır vaka’ politikası uyguluyor. Bu nedenle de ülke genelinde sıkı kısıtlamalar var.
Son dönemde ise artan vakalara karşı daha sert kararlar alan Çin’de eylemler başladı.
Geçen hafta Sincan'da bir apartmanda meydana gelen ve 10 kişinin ölümüne sebep olan yangının tetiklediği protestolar pazar günü aralarında Şangay, Pekin, Çengdu, Vuhan ve Guangzhou da bulunan şehirlerde gerçekleştirildi.
Pazar günü Şangay'da yüzlerce protestocu ile polis arasında arbede yaşandı. Salgınının sıfır noktası olan Vuhan'da ise protestocular COVID-19 çadırlarını ve test kabinlerini parçaladı.
TIKLAYIN - COVID-19 | Çin'de 6 ay sonra ilk ölüm
TIKLAYIN - COVID-19 | Pekin'de vaka sayıları artıyor, tedbirler sıkılaşıyor
(HA)