* Fotoğraf: Canva
Çin ana karasında ilk maymun çiçeği vakası, cuma günü (16 Eylül) ülkenin güneyindeki Çongçing şehrinde tespit edildi.
Çongçing Sağlık Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, yaşı ve cinsiyeti belirtilmeyen hastanın yurt dışından gelen bir yolcu olduğu, COVID-19 tedbirleri gereği otel karantinasındayken rahatsızlandığı aktarıldı.
Yerel sağlık otoritesinin ve Ulusal Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin yaptığı testlerde maymun çiçeği virüsü taşıdığı doğrulanan hasta, Çin ana karasındaki ilk vaka olarak kayıtlara geçti.
Çin'de daha önce Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde 6 Eylül'de yurt dışından gelen karantinadaki bir yolcuda hastalık tespit edilmişti.
"Yabancılara dokunmayın" uyarısı
The Guardian gazetesinin aktardığına göre, ülkede maymun çiçeğinin tespit edilmesinin ardından konuyla ilgili açıklama yapan Çin Ulusal Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri baş epidemiyologu Wu Zunyou, yurttaşlara "yabancılara dokunmama" uyarısı yaptı.
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Zunyou, "Muhtemel bir maymun çiçeği enfeksiyonunu önlemek için ve sağlıklı bir hayat tarzının bir parçası olarak, yabancılar ile doğrudan ciltten cilde temas kurmamanız önerilir" dedi.
Zunyou, "son üç hafta içinde yurt dışında bulunmuş kişiler ile ve tüm yabancılar ile ciltten cilde temastan kaçınma" çağrısında bulundu.
Zunyou, "Gözetimi ve maymun çiçeği epidemisinin toplumsal düzeyde önlenmesi gerekli ve çok önemli" dedi.
Epidemiyolog Zunyou'nun bu uyarısı sosyal medyada tepkiye neden oldu. Pek çok yurttaş, çoğu uzun süredir Çin'de ikamet eden ve COVID-19 önlemleri sebebiyle yakın zamanda ülkeden ayrılmamış başka ülke vatandaşlarının neden Çinli yurttaşlardan daha tehlikeli addedildiğini sordu.
Maymun çiçeği hakkında
Endemik bir virüsün neden olduğu nadir hastalıklardan maymun çiçeği, Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere 2'ye ayrılıyor.
Genellikle hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temasla bulaşan virüs, vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara yol açabiliyor.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi verilerine göre, 15 Eylül itibarıyla dünya genelinde 60 bin 799 maymun çiçeği vakası tespit edilirken virüs nedeniyle 20 kişi hayatını kaybetti.
Nasıl bulaşıyor?
Türk Tabipler Birliği (TTB) maymun çiçeğinin nasıl bulaştığı ile ilgili Temmuz 2022'de yaptığı açıklamada şu bilgileri paylaşmıştı:
"Maymun çiçeği hastalığı, maymun çiçeği virüsünün yol açtığı, hayvandan insana ve insandan insana bulaşabilen bir hastalıktır. İnsandan insana bulaş mekanizması olarak; enfeksiyöz yaralar, kabuklar ve vücut sıvıları ile yakın temas, enfeksiyöz materyal ile kontamine olmuş çarşaf gibi eşyalarla temas, uzun süre yüz yüze temas (solunum salgıları ile temas veya damlacıklara maruz kalmak) ve gebeden fetusa geçiş düşünülmektedir. Hastalığın başlangıcından, yaraların kabuklanıp tamamen epitelizasyonu gerçekleşene kadar kişiler bulaşıcı kabul edilmektedir." (SD)