*Fotoğraf: AA (Arşiv).
Çin, yeni tip koronavirüs pandemisi karşısında uluslararası seyahat edecek vatandaşları için dijital aşı kimliği uygulamasına başladı.
Devlete bağlı çevrimiçi hizmet Wechat aracılığıyla Pazartesi gününden bu yana temin edilebilen dijital aşı kimlikleri, kullanıcılarının aşılarını, test sonuçlarıyla birlikte kayıt altına alıyor.
Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü Pekin'de konuyla ilgili açıklamasında "aşı pasaportu" da denilen uygulama ile "küresel çapta ekonomik düzelmeye" destek olunmasının amaçlandığını söyledi.
QR kodla veri okuması
Çin resmi haber ajansı Şinhua'nın verdiği haberde, dijital aşı kimliğine entegre edilen bir QR kodu aracılığıyla diğer ülkelerin de gümrüklerde aşı kimliği kullanıcılarının verilerini okuyabilecekleri belirtildi.
Dijitali hazırlanmadan önce kağıt formatında olan aşı kimliklerinin sadece Çinliler için geçerli olduğu belirtildi. Ayrıca söz konusu kimliklerden edinmek zorunlu değil.
Aşı pasaportu nedir?
Dijital sağlık pasaportu olarak da bilinen aşı pasaportu, bir bireyin bir virüse, bu durumda Covid-19'a karşı aşılandığına dair dijital belgelerdir.
Bir telefonda veya dijital cüzdanda saklanan veriler tipik olarak bir QR kodu olarak sunulur ve ayrıca bir kişinin virüs için negatif test yapıp yapmadığını da gösterebilir.
Accenture genel müdürü Mike Tansey, CNBC'nin Global Traveler ekibine Singapur'un Changi Havaalanı'nda Covid öncesi günlük yolcu sayısına atıfta bulunarak şöyle konuştu:
"180.000 kişinin kontrol edilmesi ve doğrulanması gereken bir kağıt parçası sunması halinde sahneyi hayal edin."
AB kimliğinde ne olacak?
Avrupa Birliği'nin üzerinde çalıştığı aşı pasaportları ya da sertifikalarda da öncelikle hangi aşının vurulduğu, kaç doz yapıldığı ve kişinin bağışıklık seviyesini belirten bir kategorinin yer alması planlanıyor.
- Aşı pasaportunda seyahat edecek kişinin hali hazırda hastalanıp hastalanmamış olduğu, en son testini ne zaman yaptırmış olduğu gibi bilgiler yer alacak.
- Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, "Önemli olanın ortaya çıkacak olan sistemin bir 'Avrupa sistemi' olması ve uluslararası bir standart ile iş görmesidir" derken ekledi:
"Google ve Apple gibi oyuncuların bu konuda oluşan vakumu görüp Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte çalışmak için girişimlerde bulunduğunu görüyoruz. Ancak bunlar son derece hassas kişisel veriler."
(PT)