* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
COVID-19 pandemisi sebebiyle kapattığı sınır kapılarını 3 yılın ardından yeniden açan Çin, Güney Kore ve Japonya'nın Çin'den gelen turistlere yönelik kısıtlamaları sebebiyle iki ülkeye vizeleri durdurdu.
Çin'in Güney Kore Büyükelçiliği, konuyla ilgili açıklamasında, iş, turizm, sağlık, üçüncü ülkeye geçiş ayrıca genel ve özel işler için yapılan vize başvurularının askıya alındığını açıkladı. Büyükelçilik, kararın "Güney Kore'nin ayrımcı giriş kısıtlamaları nedeniyle alındığını" kaydetti.
Güney Kore Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü de Çin'in kararından "üzüntü duyduklarını" belirttiği açıklamasında şöyle dedi:
"Hükümetin karantina tedbirlerini güçlendirme kararı bilimsel ve objektif gerekçelere dayanmaktadır. Çin tarafı ile yakın iletişimi sürdürerek, hükümetimizin pozisyonunu bir kez daha aktaracağız."
Öte yandan, Japonya'nın Kyodo haber ajansı da turizm sektöründen kaynaklara dayandırdığı haberinde, Çin'in Güney Kore'ye benzer şekilde Japonya vatandaşlarına da vize vermeyi durdurduğunu yazdı.
Buna göre, hükümetin Çinli yolculara yönelik tedbirleri duyurmasının ardından, Çin'in Japonya Büyükelçiliği hiçbir vize başvurusunu kabul etmedi.
İki ülke, hangi kısıtlamaları getirmişti?
Çin Dışişleri Bakanı Çin Gang, dün (9 Ocak) Güney Koreli mevkidaşı Park Jin ile telefon görüşmesinde Seul'un uyguladığı sınır tedbirlerine dair endişelerini dile getirmiş, Güney Kore hükümetinin "objektif ve bilimsel bir tutum izlemesini umduklarını" belirtmişti.
Bakan Çin, görüşmede vizelerin askıya alınacağına değinmemişti.
Güney Kore ve Japonya, Çin'in 8 Ocak'tan itibaren sınırlarını açacağını duyurmasının ardından sınır aşırı yayılma endişesiyle Çin'den gelen yolculara tedbir alacağını bildiren ülkeler arasında yer almıştı.
Güney Kore, Çin'den gelen yolculardan seyahat öncesinde ve varışta PCR testi yaptırmalarını isterken, 31 Ocak'a kadar Çin vatandaşlarına kısa süreli vize vermeyi durdurmuştu. Hükümet, ayrıca Güney Kore ile Çin arasındaki uçuşları yalnızca başkent Seul'deki Incheon Havalimanı ile sınırlayarak Busan, Daegu ve Jeju şehirlerine uçuşları askıya almıştı.
Japonya da aynı şekilde Çinli yolculara test zorunluluğu getirirken, bazı şehirlere uçuşları askıya almıştı.
Birçok ülkenin, Çin ve bölgelerinden seyahat edenlere yönelik önlemlerini duyurmasının ardından Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, önlemlerden bazılarının "orantısız" ve "kabul edilmez" olduğunu söylemişti.
Bakanlık Sözcüsü Mao Ging, söz konusu önlemlerin "siyasi ve ayrımcı amaçlar için kullanıldığını söyleyerek "Farklı durumlara yanıt olarak, karşılıklılık esasına göre, mukabil tedbirler alacağız" demişti.
"Sıfır Covid" politikasından bugüneKasım ayında COVID-19 önlem ve kısıtlamalarına yönelik protesto gösterilerinin yaşandığı Çin, "Sıfır Covid" olarak da bilinen salgın politikasındaki gevşemenin yeni bir işareti olarak COVID-19'u "A kategorisi salgın hastalık" olarak ele almayı bırakmıştı. Bunun, sınırların açılması ve karantina tedbirlerinin tamamıyla kaldırılmasına zemin hazırlayacak son adım olacağı öngörülmüştü. Buna göre, Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, yerel sağlık kurumları ve hastanelere gönderdiği talimatta, 8 Ocak 2023'ten itibaren COVID-19'a yönelik "B kategorisi salgın hastalık" tanımı çerçevesindeki uygulamalara geçiş için hazırlıklarını tamamlamasını istemişti. Yeni uygulama ile COVID-19, Çin'in Sınır Sağlığı ve Karantina Yasası kapsamında "karantina altına alınacak salgın hastalık" statüsünden çıkarılmıştı. Çin, 25 Aralık'tan bu yana COVID-19'a ilişkin vaka ve ölü sayısı gibi bilgileri günlük olarak açıklamayı da bıraktı. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu da bu bağlamda Sınır Sağlığı ve Karantina Yasası uyarınca uygulanan kısıtlamaların kaldırılacağını duyurmuştu. Çin Dışişleri Bakanlığı, yeni uygulamayla yurt dışından gelen yolcuların, seyahat öncesi Çin'in büyükelçilik ve konsolosluklarından sağlık kodu almak zorunda olmayacağını, ülkeye varışlarında pozitif olsalar dahi merkezi karantinada tutulmayacaklarını bildirmişti. Sivil Havacılık İdaresi de salgın yüzünden uluslararası uçuşlara getirilen sefer ve yolcu sayısı kısıtlamalarına son verileceğini açıklamıştı. Çin, pandeminin başlamasının ardından Mart 2022'de tüm vizeleri iptal ederek sınırlarını dünyaya kapatmış ve uçuşlara sınırlama getirmişti. |
(SD)