Uri: Ulusal medya yerel medyayı yemeye çalışıyor
|
Adana "İlk Haber" Gazetesi Muhabiri Süreyya Uri yerel medyada da gazetecilerin sosyal haklardan yoksun olduğuna belirtti.
Yerel muhabirlerin ekonomik açıdan rahat olmadığına dikkat çeken Uri, "Patron git dediği anda gazetecinin yapabileceğin hiçbir şey yok. Gazeteciler özgür bir ortamda çalışmıyor. Ekonomik güce sahip olamadıkları için yerel medya yeterince özgür değil" dedi.
İletişim öğrencilerinin yerel medyaya yeterli ilgiyi göstermediğini ifade eden Uri, çözümün medyanın kendisine ait bir yasasının olmasıyla sağlanabileceğini söyledi. Ulusal medyanın yerel medyayı yok etmeye çalıştığını ifade eden Uri, son yıllarda sayıları artan yerel ekleri örnek gösterdi.
Yerel medyanın güçlenmesinin yaygın medya tarafından engellendiğine işaret eden Uri, bunun için yerel medyadakilerin örgütlenmesi gerektiğini kaydetti.
Güreş: Resmi ilan resmi anlayışa göbekten bağlıyor
"Gaziantep Haber" gazetesi Haber Müdürü Murat Güreş, "Anadolu'dan bakınca yaygın medyanın toplumsal dejenerasyon sürecine hız verdiğini düşünüyoruz" diye konuştu. Yerel medyanın yaygın medyada yer almadığını belirten Güreş, "İstanbul'a kar yağmadan Anadolu'ya kış gelmiyor" dedi.
Yurttaş haberciliğini benimsemiş bir zihniyetin yaratılması gerektiğini açıklayan Güreş, yerel basının alternatif gazetecilik anlayışını içselleştirmesi gerektiğini hatırlattı.
Resmi ilan meselesi yüzünden resmi anlayışla göbek bağı oluştuğunu kaydeden Güreş, varlığını resmi ilanlarla sürdüren Anadolu'daki bir çok gazetenin, bu durumunun trilyonluk bir rant yarattığını vurguladı.
Yerel medyanın sıkıntılarını, teknolojiyi kullanma sınırlılığı, sosyal güvence eksikliği, nitelikli elemanların yoksunluğu olarak özetleyen Güreş, bu konuda devletin gazeteci meslek örgütlerinden görüş alması gerektiğini sözlerine ekledi.
Efe: Yerel medya insana doğrudan dokunur
Samsun "Medya FM" radyosu Yayın Yönetmeni Makbule Efe, yerel medyanın yerinden ve olabildiği kadar hızlı insanlara ulaştığına dikkat çekti.
Yola "hiçbir güç ve çıkar ilişkisinin eleğine takılmadan başka bir medya mümkün" düşüncesiyle çıktıklarını dile getiren Efe, yerel medyanın önemine inandıklarını vurguladı.
Teknik, insani, maddi anlamda karşılaşılan bir çok soruna rağmen, yerel medyanın demokratik hayatın şekillenmesinde çok önemli bir konumda olduğunu ifade eden Efe, yaşadıkları en önemli sorunun "yerel medyanın yaygın medyaya özenmesi" olduğunu kaydetti.
Yaygın medyadaki kadın ve çocuk istismarının altını çizen Efe, değişimin sistemin tamamen değişmesi ile mümkün olduğunu sözlerine ekledi.
Uncu: Resmi ilandan pay almak isteyen içeriksiz gazeteler dolu
Manisa "Yarın" Gazetesi yazı işleri müdürü Buse Eylem Uncu, yerel medyada eğitimli gazetecilerin görev yapmasının önemli olduğunu vurguladı.
Yerel gazetecilikte, resmi ilandan pay almak isteyen imtiyaz sahiplerinin çıkardığı iki-üç gazetenin olduğunu hatırlatan Uncu, nasıl bir medya istediğini "içeriksiz gazetelerden temizlenmiş, İnternet haberciliğini sömürmeyen, araştıran ve sorgulayan, yerel yöneticilerin baskılarından kurtulmuş" sözleriyle özetledi.
Çiğ: Mafyanın siyasetin bulaşmadığı yerel medya özlemimiz
"Özgür Kocaeli" gazetesi Genel Yayın Müdürü İsmet Çiğ, yerel medyada en büyük özlemlerinin "mafyanın siyasetin karışmadığı bir ortam" olduğunu söyledi.
Yerel gazetelerin ulusal gazetelerden daha çok gazetecilerin elinde olması gerektiğini söyleyen Çiğ, bunun nedenini gazetecilikle ilgisi olmayan kişilerin yerel güç odakları ile işbirliği yapması ile açıkladı.
Düzenlemelerin AB sürecinde hızlandığına inandığını anlatan Çiğ, toplum yapısındaki değişimin medyaya da yansıyacağına inancını dile getirdi.
Özbey: Küçük illerde yerel medya daha çok eziliyor
Muş "Haber 49" Yayın Yönetmeni Emrullah Özbey küçük illerde yerel medyanın daha çok ezildiğini, yaygın medyanın yanında pasif kaldığını belirtti.
Bu olumsuzluğa karşın, yerel medyanın haber açısından yaygın medyaya oranla daha iyi habercilik yaptığını kaydeden Özbey, alternatif bir medyanın siyasi görüş tekelinde çıkmakla sağlanacağını sözlerine ekledi. (AÖ/EÖ)