İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Cihangir’de devam eden belediyeye ait sosyal tesis inşaatı sırasında Roma Parkı’nın bir bölümünü telle çevirerek tesise dahil etti.
Semt sakinleri, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sosyal Tesisi” inşaatına karşı kamu yararı bulunmadığı gerekçesiyle yürütmenin durdurulması yönünde ruhsat ve plan iptal davası açmıştı.
Yürütmenin durdurulması için İstanbul 1 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne de başvuran mahallelinin açtığı dava henüz karara bağlanmadı.
BİMER’e başvurdular
Mahalleliler, sosyal tesisin hazine ve park arazisine yaptığı taşmanın tespiti amacıyla Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) başvurdu.
Başvuruda İBB’nin uygulamasının kentsel sit alanı olan bölgenin parsel dokusunu bozduğu, kamunun parka ve parka ulaşan yola erişimini kısıtladığı ve telle çevrilen kısmın çimlendirilerek geri kalan park alanının atıl ve bakımsız durumda bırakıldığı belirtildi.
Parktaki tesise karşı dava açan mahallelilerden Sibel Yılmazer, konuya ilişkin yaptığı açıklamada parkın bir bölümünün kamunun kullanımına kapatıldığını, belediyenin kendine ayırdığı alanı temizleyerek çimlendirdiğini söyledi.
Yılmazer: Bölgenin açık ve yeşil alana ihtiyacı var
“Tarihi Roma Bahçesi semtimizin denize açılan penceresidir. Hem bir seyir terası, hem düzenlenmesi ve işlevsel olarak kullanılmasının sağlanması gereken 1. Derece arkeolojik park sit alanıdır. İstanbul’da beklenen olası bir depremde kullanılabilecek bir toplanma alanı niteliğindedir.
“Kentsel sit alanı olan bölgenin ihtiyacı olan sosyal tesis değil, açık ve yeşil alanlardır. Yeşil alanı günlük kullanıma kapatan, kamu hizmeti sunarken ayrımcılık yapan bu anlayışı kabul etmiyor ve yeşil alanımızı geri istiyoruz.”
Ne olmuştu?20 Ekim 2016'da bostanın yakınındaki otopark olarak kullanılan alanda bir inşaat başladı. Arkeolojik ve jeolojik etüt gerektiren alan olduğu halde müze denetimi dışında, tabelasız, ruhsatsız. Mahallelilerin tepkileri üzerine inşaat durdu. 25 Ekim 2016'da Çevik Kuvvet koruması altında iş makineleri tekrar çalışmaya başladı. Henüz Arkeoloji müzesinden kimse gelmemişti. Yine mahalleliler oradaydı; kepçe durduruldu. 27 Ekim 2016'da çalışmaların İstanbul Arkeoloji Müzeleri denetiminde yapılması gereği kararı alındı. Bu karara rağmen 1 Kasım 2016 günü iş makineleri Özel Tim eşliğinde tekrar çalışmaya başladı. Gerekli karar tanınıp iş makinalarının durdurulmasına kadar geçen zamanda, arkeolojik bulguları içeren dolguların önemli bir kısmı yok edilmiş oldu. Yani inşaat durdu, ama miktarı bilinmeyen arkeolojik bulgu hafriyat kamyonlarıyla gitti. Ardından yapılan kazılar müze tarafından görevlendirilen uzmanların denetiminde yapıldı. İBB, Beyoğlu Koruma Amaçlı İmar Planları kapsamında biri bostanın olduğu yerde, biri parkın girişinde, diğer ikisi Roma Parkı’nın içinde yer alacak dört tane üç katlı "sosyal tesis" yapmak istedi. Cihangirliler, Mart 2017'de İBB Sosyal Tesis inşaatına karşı, kamu yararı bulunmadığı gerekçesiyle yürütmenin durdurulması istemli ruhsat ve plan iptal davası açtı. Temmuz 2017’de Beyoğlu Semt Dernekleri’nin açtığı davada yerel mahkeme ikinci kez Beyoğlu Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı İmar Planları’nın iptaline karar verdi. |
(TP)