"Barış süreci diyorsak, barış için canının verenlerin faili bulunsun önce."
Böyle diyor, Cihan Sincar.
4 Eylül 1993'te silahlı saldırıya uğradı (DEP) Mardin milletvekili Mehmet Sincar.
Faili meçhulleri araştırmak için gittiği Batman'da faili meçhul bir cinayette öldürüldü.
Ve failleri 20 yıl geçmesine rağmen hala bulunamadı.
Üç çocuk annesi eski Kızıltepe Belediye Başkanı Cihan Sincar, eşinin katillerini bulmak için tam 20 senedir çalmadık kapı bırakmadı. Ergenekon davasına müdahil olmak istedi, mahkeme talebini reddetti.
Son olarak geçen sene Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki alt komisyonda anlattı derdini.
"Failleri bulmak meclisin boynunun borcu"
Eşinin ölümünün 20. yılında bianet'e konuşan Sincar, "Faillerini bulmak meclisin boynunun borcudur, çünkü o meclisin üyesiydi" diyor.
"Hala acımız taze. Yıllardır çalmadığımız kapı kalmadı.Ailece nerede bir ışık görsek oraya koştuk. İlk zamanlar kapımızda panzerler duruyordu. Mezarlığa gitmemize bile izin vermiyorlardı. Ama biz ailece yılmadık.
"Çok geç olsa da meclise kadar gittik. Çünkü sesimizi duymak istemediler. Her şeye rağmen failleri bulmak meclisin birici derece boyunun borcudur; çünkü o da meclisin bir üyesiydi. Halkın seçilmiş bir evladıydı, halkı için çalışıyordu. Ondan sonra da bir sürü aydın insan faili meçhule kurban gitti.
"Ergenekon'a müdahilliğim kabul edilmedi. Derin devlet var diyorlar bu en derinidir. Devlet sırrı 50 yılda ortaya çıkar diyorlar. Biz sırrı biliyoruz ama. Bu bir iki kişinin yaptığı bir şey değildi, bir sistemdi. Ergenekon davasında faili meçhullerin ortaya çıkması gerekiyordu ama en derinlerde kaldı.
"Bir barış sürecinden bahsediyorsak, barış için canını verenlerin failleri bulunmalı. Bir an önce bu sistemi besleyen, bugüne getiren ve sahip çıkanlar cezalandırılmalı. Biz söz verdik, hem Mehmet'e hem kendimize. Bu olay aydınlanıncaya kadar peşini bırakmayacağız."
Ne olmuştu?
Mehmet Sincar 1953 yılında Mardin'de dünyaya geldi. Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi'nden mezun oldu.
1991 seçimlerinde Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) Mardin Milletvekili olarak parlamentoya girdi. Halkın Emek Partisi (HEP) kurucuları arasında yer aldı, parti kapatılınca Demokrasi Partisi'ne (DEP) geçti.
4 Eylül 1993'te faili meçhul cinayetleri soruşturmak üzere gittiği Batman'da uğradığı silahlı saldırı sonucu öldü.
Kutlu Savaş, Mesut Yılmaz'a ilettiği Susurluk raporunda, 1994'te Diyarbakır Cezaevi'nde tutuklu bulunan Muhsin Gül'ün verdiği ifadelerde "Batman'da milletvekili Sincar'ı, Alaattin Kanat, Mesut Mehmetoğlu, İsmail Yeşilmen ve Yeşil kod Ahmet Demir'in birlikte planlayıp öldürdüklerini, bu olaydan sonra Kanat'ın 'kendisinde garantili imzalı kağıt olduğunu' söylediğini" yazmıştı.
Raporda Ahmet Demir adıyla geçen kişi, Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım'dı. Sincar, Habip Kılıç'ın öldürülmesini araştırmak için Batman'a gitmişti. Öldürülmesinin ardından, eşi Cihan Sincar, milletvekilinin havaalanındaki polis aracında ve Emniyet Müdürlüğü'nde Kanat'la karşılaştığını anlattı.
Cihan Sincar, Ergenekon davasına müdahil olmak için başvurdu ama mahkeme Ekim 2008'de talebini reddetti.
Hizbullah ana davası sanıklarından Sinan Yakut, polis ifadelerinde iki ayrı grubun saldırıyı gerçekleştirdiğini söyledi. Yakut, Edip Gümüş ile birlikte talimatları verdiğini ve tetikçilerden birinin de Cihan Yıldız olduğunu belirtti. Yakut’un evinde yapılan aramada bulunan silahlardan birinin Sincar cinayetinde kullanıldığı ortaya çıktı. 1994’ten itibaren aranan Yıldız, 2008’te İsviçre’de yakalanarak, Türkiye’ye iade edildi. Dosyası Hizbullah ana davayla birleştirildi. Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada Yıldız’a müebbet hapis verildi.
Bunun dışında Sincar'la ilgili açılan bütün dosyalar kapandı. 4 Eylül 2013'te de dava zamanaşımına uğradı. (NV)