Puşi taktığı gerekçesiyle örgüt üyesi olduğu iddiasıyla yargılanan, Galatasaray Üniversitesi öğrencisi Cihan Kırmızıgül'ün 14. Ağır Ceza'da görülen davasının sekizinci duruşması saat 11.30'da görülmeye başlayacaktı.
11.30'da salona Cihan'a destek için gidenler, duruşma saatinin 13.00'e ertelendiğini öğrendi.
Çağlayan Adliyesi önünde sabah 10.30'da toplanan kalabalık, 25 aydır tutuklu yargılanan Cihan için şarkılar söyledi ve artık serbest bırakılmasını istedi.
Basın açıklamasını Galatasaray Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu okudu. Türkçe ve Kürtçe okunan açıklama sonrası kısa bir konuşma yapan Barış ve Demokrasi Partisi İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel "Cihan'ı almaya geldik" dedi.
Cihan'ın kardeşi Serhat Kırmızıgül de kalabalığa seslendi. Cihan'a destek için gelenler arasında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Melda Onur ve Hüseyin Aygün, avukat Eşber Yağmurdereli de bulunuyordu. Öğretim görevlileri ise yakalarında üzerinde "Öğrencime dokunma" yazan rozetleriyle destek için gelmişlerdi.
Duruşma saatini bekleyenlere Bandista mini bir konser verdi. Halaya duran öğrencileri engellemek isteyen sivil polisler, başarılı olamayınca kenara çekildi. Öğrenciler Ferhat Tunç'un özgürlük mahkumlarını söyleyerek halay çektiler. Eğlence doğaçlama olarak gerçekleştirilen tutuklu öğrenci ve sorgucu polis piyesiyle sürdü.
CHP milletvekili Hüseyin Aygün, bianet'e "Beraat etmesini ve serbest bırakılmasını umuyorum. Bu dava hapisteki 500'ü aşkın öğrenci için sembol bir dava" diye konuştu ve ekledi:
"Zaten iki yılı aşkın süredir eğitim durumunda mağduriyetler oldu. Siyasi müdahiller davaya gölge düşürmüş durumda. Mahkemeden olumlu bir kararın tutuklu öğrenciler için bir umut olur."
Cihan'a adliye önünde destek
Adliye önünde Cihan için adalet isteyen arkadaşları ve destek için gelen üniversite öğrencileri bianet'e konuştu:
Rıdvan Öztürk (Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü): "Toplumda ses çıkaranların bastırılmasında Cihan bir simge oldu. AKP bütün bütün muhalif sesleri bastırmaya çalışıyor. Tek delil puşi olarak gösteriliyor.
"Cihan için büyük bir kamuoyu oluşturuldu ama içeride 500 öğrenci, her gün öldürülen Kürt gençleri var. Her davada aynı dayanışmanın oluşturulması gerek. Ya hep beraber ya hiç birimiz bilincine ulaşmadıkça bu sorunlar devam eder. AKP ya bendensin ya cezaevine gidersin politikası güdüyor. Ama biz sonuna kadar haykıracağız."
Doğacan Orunçoğlu (GSÜ İktisat Bölümü): "Adaletsizlik bir rejim haline geldi. Burada bir mücadele veriyoruz, Cihan'ın özgür bırakılmasını ve adaletin yerini bulmasını istiyoruz. Türkiye'deki herhangi bir siyasi davanın meşru olduğunu düşünmüyorum."
Müge Altınoklu (GSÜ Siyaset Bilimi): "Türkiye demokratik model olarak gösteriliyor ama ben öyle olduğunu düşünmüyorum. AKP ikinci dönem tekrar seçimleri kazanınca rahat bir ortam buldu ve toplumdaki muhalefeti bastırmaya çalışıyor. Bu tutuklamalar bunun parçası.
"Cihan da bu tutuklamaların simgesi haline geldi. Bu dava kamuoyu tarafından önem teşkil etti ama sonu nasıl olacak bilmiyoruz. Savunma iyi olursa çıkabilir diye düşünüyorum.
"Arap ayaklanmaları ve İşgal Et hareketi nedeniyle hükümet korktu. Devlet aklıyla önlenen bir durum şu an yaşananlar. Böyle devam ederlerse daha çok tepki alacaklar. Korkuyoruz ama tepkimizi de göstereceğiz."
Serkan Yıldız (İstanbul Üniversitesi): "Tektip bir toplum oluşturulmak isteniyor o yüzden muhalefet bastırılıyor. Cihan politik biri değildi ama içeride kaldıkça daha da politikleşecek.
"Toplumsal muhalefet KCK çatısı altında toplanılmaya çalışılıyor. Hükümet muhalefeti içeri koymanın peşinde. Newrozlarda halkı nasıl kıstırdıklarını gördük. Hükümetin özgürlük ve demokrasi yalanlarına kimse inanmıyor."
Delil puşi
25 aydır Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi'nde tutuklu olan 23 yaşındaki Cihan, Galatasaray Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencisi.
Şubat 2010'da İstanbul'un Çağlayan semtinde bir grup, boş bir markete molotof kokteyli atarak kaçmış, görgü tanıkları gruptaki kişilerin puşi taktığını söylemişti. Aynı saatlerde arkadaşının evinden çıkan Cihan da olaydan habersiz, durakta otobüs bekliyordu. Boynunda puşi takılı olan Cihan "eyleme katılmış olabileceği" gerekçesiyle gözaltına alındı.
Beşiktaş Adliyesi 14. Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkan Cihan, savcının tahliye istemine rağmen 21 Şubat'ta molotof kokteyli attığı gerekçesiyle tutuklanmıştı. (ÇT)