Armutlu köylüleri ve Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu Antalya Tıbbi Bitkiler Parkı'nda yaptığı açıklamada, katran ağaçlarının taş ocaklarına kurban edildiğini dile getirdi.
"Dünyanın en uzun ömürlü ağacı olarak da bilinen ve en az iki bin yıl yaşayabilen Toros katran ağaçlarının olduğu bölgelere, taş ocağı ruhsatı verilerek binlerce ağacın kesilip talan edilmesine göz yumuluyor."
Çığlıkara'da ruhsat izni verilen taş ocaklarına, "yol açıyoruz" diyerek binlerce ağacın kesilme izninin verildiğine dikkat çekilen açıklamada, "kontrollü kesim" adı altında bir katliam yapıldığı vurgulandı.
35 taş ocağı
Platformun açıklamasında, Antalyalı araştırmacı, gazeteci yazar Ramazan Kalkan'ın araştırmasına da değinilerek "dünyanın ilk yazılı tableti olan Gılgamış Destanı'nda bile katran ağaçlarının korunması gerektiğinin vasiyet edildiği" notu da düşüldü.
Halen dağ köylerinde eski yöntemlerle katran ağacından şifa amaçlı yararlanıldığı, doğal değerlerin gelecek nesillere bırakılması gerektiği ifade edildi.
Armutlu köylüleri ve platform adına yapılan açıklamada, Çığlıkara Ormanları'nın içinde yer alan 35 taş-mermer ocağının hemen kapatılması talep edildi.
Tehdit altındaki türler
Platform, Batı Akdeniz Ormancılık Enstitüsü Müdürlüğü'nün 2011 tarihli "Çığlıkara Tabiatı Koruma Ormanı'nın Doğal Kaynak Değerlerinin Belirlenmesi" adlı raporunu da hatırlattı.
Çığlıkara Tabiatı Koruma Alanı'nın iklimsel ve jeolojik geçiş bölgesinde bulunduğu belirtildi.
"Çığlıkara'da tespit edilen 806 bitkiden 193'ünün endemik olması nedeniyle sahanın endemizm oranı 24.2 olarak bulunmuştur."
Ayrıca Çığlıkara ormanlarında yaşayan bitkilerden üçünün kritik tehlikede, 14'ünün tehlikede, ikisinin Bern Sözleşmesi kapsamında ve altısının da küresel ölçekte tehdit altında olduğunun altı çizilerek ormanın mutlaka koruma altın alınmasının gerekliliğinden söz edildi. (YY)