Antalya-Isparta-Burdur-Denizli-Kaş-Platformu'ndan Hediye Gündüz, dün Çığlıkara Ormanları'nda yapılan incelemede sedir ormanlarının "katliama uğramış" olduğunu anlattı.
Antalya İl Genel Meclisi Taş Ocakları Komisyonu'nun inceleme yaptığı belirten Gündüz, tahsis edilen alanlardaki taş ve mermer ocakları nedeniyle sedir katliamlarının yaşandığına dikkat çekti.
Çığlıkara ormanlarının bir bütün olmasına rağmen üretim ve bakım çalışmaları yapılan İşletme Ormanı içinde Orman ve Su işleri Bakanlığı tarafından taş ocakları tahsisi yapıldığını hatırlatan Gündüz, bu tahsisi yapan kurum olarak bakanlığı sedir ağaçlarının yok edilmesinden sorumlu olduğunu ifade etti.
Taş ocakları kapatılmalı
Şu anda varolan 35 taş ocağının sedir ormanlarına zarar verdiğinin altını çizen Hediye Gündüz biyolojik çeşitlilik açısından hassas ekolojik özelliklere sahip olan ormanın yakın çevresinde mermer ve taş ocaklarındaki çalışmaların habitatı olumsuz yönde etkilediği gerekçesiyle kapatılması gerektiği savundu.
Antalya-Isparta-Burdur-Denizli-Kaş-Platformu Çığlıkara Tabiatı Koruma Alanı'nda 193'ü endemik 806 takson bulunduğunu açıklamıştı. Sözü edilen taksonların üçü "Çok Tehlikede", 14'ü de "En Tehlikede" kategorisinde yer alıyor.
Platformun verdiği bilgiye göre, sözkonusu ormanın bir bölümü olan Çığlıkara Tabiatı Koruma Alanı'nda yapılan araştırmalarda ormanda 27 tür memeli, 17 tür sürüngen ve 98 tür kuş bulunduğu saptandı.
Ormandaki memeli hayvanlar içinde de nesli tehlike altında olan on tür bulunuyor.
Antalya'da çoğunluğu orman içinde açılmış ve çalışan toplam 325 taş ocağı bulunuyor. Tahsis edilmiş halde ise binlerce taş ocağı var. (YY)