Mor Dayanışma’nın bu yıl, “Eşit, özgür, sömürüsüz bir dünya için şimdi bir adım daha atma zamanı” şiarıyla 3’üncüsünü düzenlediği Türkiye Kadın Konferansı’nın ilk oturumunda 15 ilden 500 kadın bir araya geldi.
Kadın mücadelesinin büyütme çağrısının yapıldığı konferansta Gezi Davası tutuklusu Çiğdem Mater’in mektubu okundu.
Mater mektubunda şöyle seslendi:
"Dışarıda bir arada durmak, direnmek, sokaklar ve geceleri kazanmak için mücadele etmek şahaneydi, şimdi de içerideki kadınlarla aynı hayalleri paylaşıyoruz. Kadın cezaevlerindeki kadınların sesini, sözünü dışarı iletmek, bu desteği büyütmek çok kıymetli."
"Feminist mücadeleyle bizim olan her şeyi alacağız"
“Eşit, özgür, sömürüsüz bir dünya için şimdi bir adım daha atma zamanı” şiarıyla gerçekleşen konferansta kadınlar mücadeleyi büyütmeye çağırısı yaptı.
Mor Dayanışma’dan, konferansın ilk oturumuna ilişkin yapılan açıklamada şöyle denildi:
"Özellikle son dönemde giderek artan kadın ve LGBTİ+’ları düşmanlaştırıcı politikalara karşı, erkek şiddetine, erkek devlete, patriyarkal kapitalist sisteme karşı yükselen kadın direnişlerini hep beraber büyüteceğiz. İçinde bulunduğumuz yoksulluk, işsizlik, güvencesiz çalışma koşullarına karşı feminist mücadeleyle bizim olan her şeyi alacağız.
"Konferansımıza katılan birçok siyasi parti, STK, bağımsız örgüt, işçi direnişlerinden, yerel meclislerden kadınlar Mor Dayanışma’lı kadınları selamlayak dayanışma mesajlarını paylaştılar.
"Konferansa katılamayan ama selamlarını ileten Türkiye’nin dört bir yanından kadınlar direnişi büyütme çağrısı yaptı. Gezi direnişi bahane edilerek hukuksuz bir şekilde tutuklanan kadınların selamı iletildikten sonra Çiğdem Mater’in mektubu okundu."
Gezi Davasında İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi Osman Kavala'ya hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüsten ağırlaştırılmış müebbet, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi'ye ise bu suça yardımdan 18 yıl hapis cezası verdi. TIKLAYIN - Gezi'de karar: Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet, 7 kişiye 18 yıl hapis |
Çiğdem Mater hakkında
Sinemacı, yapımcı, gazeteci. Belgesel, kısa ve uzun metraj filmler çekti.
Yaban (2022/ İstanbul Film festivali Ulusal Yarışma), Ah Asuman (2019), Silivri'den mektuplar ( 2019), Sivas (2014), Soluk (2019), Toz Bezi (2015), Sivas (2014) ve Çoğunluk (2010) gibi Türkiye içi ve dışında ödüller alan film çalışmaları arasında yer alıyor.
Çekimleri Türkiye’de gerçekleştirilen aralarında Ai Weiwei imzalı İnsan Seli belgeseli ve Mohamed Ben Attia’nın yönettiği Weldi filminin de bulunduğu uluslararası projelerde yürütücü yapımcılık yaptı.
Anadolu Kültür’de Kafkas programları sorumlu koordinatörü ( 2005-2009), Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi koordinatörü (2009-2010) ve Türkiye-Ermenistan Sinema Platformu Türkiye koordinatörü.
1997-2005 yılları arasında BBC News, Boston Globe, Sky News, Radio France International, ARTE, Le Nouvel Observateur, Los Angeles Times gibi uluslararası medya kuruluşlarında çevirmen, yapımcı ve muhabir olarak çalıştı (1997-2005).
Anadolu Üniversitesi’nde sinema lisansı, Marmara Üniversitesi’nde medya sosyolojisi üzerine iletişim bilimleri yüksek lisansı yaptı.
(EMK)