İzmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse, üreticinin büyük sıkıntı içinde olduğunu ifade ederek, çiftçilerden gelen talep doğrultusunda bir dizi eylem yapabileceklerini açıkladı.
Ege Telgraf gazetesine yaptığı açıklama ile tarım sektöründe yaşanan son gelişmeleri değerlendiren Köse, tarım sektöründe girdi maliyetlerinin artmasına rağmen dünya ile rekabet edebilecek yeterlilikte destek verilmediğini de ifade etti:
"Üreticilerin sıkıntılarının farkındayız. Tarımın gerçek yüzünü görmek istemeyen siyasiler, Türkiye’nin önünde bulunan bu yapay gündemlerden bir şekilde uzaklaşmalı. Sıkıntılarını her geçen gün daha fazla hisseden üreticilerimizden gelen talep doğrultusunda bir dizi eylem planımız olacaktır."
Çiftçi de bilinçlendirilmeli
Bütün dünyadaki tarımı olumsuz etkileyen küresel ısınma sonucu su varlığının azalmasının tarımsal üretime büyük darbe vurduğunu kaydeden Köse, aynı süreçte tarımsal ürünlerin de ayrı bir önem kazandığına dikkat çekti.
Köse, dünya ülkelerinin önlemlerini alıp planlama yaptıklarını da dile getirerek "Gelinen dönemde tarımsal ürenlerin stratejik önemi artmıştır. Biz de Türkiye olarak üretimden uzaklaşmayarak ürün desenimizi çeşitlendirmeliyiz. Tarımsal üretime yol haritası çizmeliyiz. Oysa bizim ülkemizde yeterli üretim envanteri, planlama yok, çok ciddi yapısal sorunlar var" dedi.
İşletmelerin kayıt altına alınması gerektiğine de değinen Köse, Doğrudan Gelir Desteği uygulamasının da bu anlamda işe yaramadığını savundu.
"Bir dizi eylem planlıyoruz"
Sulama göletlerine ve barajlara da yeterli önemin verilmediğini iddia eden Köse sözlerine şöyle devam etti:
"Sulama gibi hassas bir konuya bütçeden yeterli kaynak ayrılmıyor. Bunun için damlama sulama sistemi yaygınlaştırılmalı. Çiftçi, suyun tasarruflu kullanımı konusunda bilinçlendirilmeli. Diğer yandan çiftçinin rekabet edebilirliği için girdi maliyetleri azaltılmalı.
Avrupa ülkelerinde mazotta yüzde 50’ye varan desteklemeler var. Ürün yelpazesi de çok geniş. Bir de çiftçimizin kendisine verilen desteklemelerle rekabet edebilmesi mümkün değil. Örneğin düne kadar pamuk üreticisiyken, bu konumdan çıktık. Türkiye adeta bir tarım ithalatı cenneti haline geldi. Biz, desteklemelerin geçen yılla aynı oranda olmasını kabullenemiyoruz. Çünkü mazotta yüzde 100’e, 200’e varan artış var."
Köse konuşmasının sonunda, çiftçinin üretime devam etmesi koşulunu sağlayabilmek ve hükümete seslerini duyurabilmek için alanlara çıkmak da dahil bir dizi eylem gerçekleştireceklerini tekrarladı. (BT/GG)