Yanlış tarım politikaları nedeniyle yeterli miktarda ekmeklik buğday üretilmediğine dikkat çeken Hepokur, ilaca, gübre ve benzine yapılan zamlarla taban fiyatının düşük tutulması nedeniyle çiftçinin tarım faaliyetlerinden uzaklaştırıldığını vurguladı.
5254 sayılı yasanın yerine yeni bir yasa çıkarılmasını isteyen Hepokur, "Ziraat Odası yasaları bir an önce değişmeli, çiftçi yasaları derhal mecliste görüşülmeli." dedi.
Üretim iki yılda yarı yarıya azaldı
Özgür Radyo'nun soruların yanıtlayan Hepokur, Türkiye'nin ihtiyacı olan buğdayın 27 milyon ton olduğunu ancak buğday üretiminin her yıl azaldığını söyledi. Hepokur, 1999 yılında 30 milyon ton, 2000 yılında 22 milyon ton, 2001 yılında da 15 milyon ton buğday üretildiğini ifade etti.
Ekim alanları azaldı
Hepokur sözlerini şöyle sürdürdü:
* Konya'da buğday ekim alanları 14 milyon hektardan 9 milyon hektara düşürüldü. Türkiye genelinde ekmeklik buğday üretimi yeterli miktarda yapılmıyor. Üç milyon hektarlık alana yemlik buğday ekiliyor.
* Tohum ıslah çalışması yapılmayan bir ülkede, kaliteli buğday elde edilemez. Türkiye'de tohum ıslah çalışması 3-4 yıldır kısıtlanıyor. Bu nedenle, ekmeklik buğday yemlik buğdaya dönüştü.
Çiftçi tarımdan uzaklaştırılıyor
* Tarım alanındaki tüm olumsuzluklar hükümetin izlediği yanlış tarım politikalarından kaynaklanıyor. Türkiye'de fırıncılar, değirmenciler, üreticiler sıkıntı içinde. Çiftçi istediği tohumu bulamıyor.
* Çiftçinin ürettiği buğdayın maliyeti 285 bin lira ama, çiftçiye verilen miktar 259 bin lira. Zarar eden çiftçi buğday ekmekte zorlanıyor. Benzine, gübreye ve ilaca yapılan zamlar nedeniyle de üretici buğday ekiminden tamamen uzaklaşıyor.
* Ürüne verilen taban fiyatı çiftçiyi düşündürüyor. Çiftçiyi şehir merkezlerimize veya AB ülkelerine kaçırırsak üretim de yaptıramayız.
* Bir an evvel 5254 sayılı yasanın yerine yeni bir yasa istiyoruz. Ziraat Odası yasaları bir an önce değişmeli, çiftçi yasaları derhal mecliste görüşülmeli.
* Ekim ayı geldi, çiftçinin elinde tohumluk buğday yok. Seneye kıtlık başlayacak. Şimdi randıman oranı tutmadığından dolayı yurtdışından buğday getirmeye kalkıyoruz.
"TMO dengeleri bozuyor"
"Toprak Mahsulleri Ofisi'nin(TMO), tüketici-üretici dengelerini bozarak, hem üreticiyi hem de tüketiciyi sıkıntıya soktuğunu" savunan Hepokur, "ofisin çiftçiden 160 bin liradan aldığı buğdayı 280 bin liraya piyasaya sürdüğünü ve yüksek oranda kar yaptığını" ifade etti: .
Hepokur, "Ofisin üretici-tüketici dengesini koruması gerekiyordu. Üretimlerde, fiyatlarda dengesiz açıklamaların olmasından dolayı çiftçi soğudu. Geçen yıl çöplüklerden insanlar ekmek topluyordu. Diğer taraftan, AB kendi çiftçisine yüzde 80 veriyor da bizim çiftçimize neden vermiyor? Bugün benim pancarım 64 dolardan 30 dolara niye düşüyor. Bir yandan AB diyerek halkı kandırıyorlar." dedi. (BB/NK)