Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) başlattığı "İki Dilli Yaşam" tartışmaları sürerken Hakkari Yüksekova'da da Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği'ne (KURDİ-DER) talep günden güne artıyor.
Yüksekova haber sitesine konuşan 2007'de kurulan KURDİ-DER Yüksekova Şubesi'nin Başkanı Besim Baykal, derneğe kendi dillerini öğrenmek isteyen hemen hemen her yaştan ve meslekten vatandaşın başvurduğunu belirterek, toplum kursiyer sayısının 600 olduğunu söyledi.
Baykal, derneğin ilk kurulduğunda vatandaşların kaygısını paylaşarak, "Yıllardır devam eden inkar ve imha politikalarının olumsuz etkileri yüzünden vatandaşlar 'Biri bizi burada görse acaba bizi şikayet edip, soruşturmalık olur muyuz' diye soruyorlardı" dedi.
Ancak son dönemde "çift dilli yaşam"ın tartışılmasının vatandaşların da Kürtçe'ye olan ilgiyi artırdığına işaret eden Baykal, şöyle konuştu:
"Esnaflar işyerlerinin tabelasını değiştirmek için derneğimize başvurarak orijinal Kürtçe isim talebinde bulunuyor. BDP ve DTK'nin gündeme taşıdığı 'İki Dilli Yaşam' projesi TZP Kurdi ve KURDİ-DER'in birebir içinde olduğu bir projedir.
"Kürt sorununun çözümünün anahtarı dildir"
"Bu proje Kürt dilini ve kültürünü kalıcılaştırma, kamuoyu üzerinde etki yapmak açısından çok önemlidir. Mezopotamya topraklarında bin yıllarca kendi kültüründen, dilinden ve değerlerinden taviz vermeyen bir halkın en meşru ve haklı talebidir. Devlet tarafından ısrarla yok edilmeye çalışılan, Kürt dilini, kültürünü güncel yaşamda pratiğe dönüştürme temelinde hayat bulması için çok önemli."
'İki Dilli Yaşam' tartışmalarına karşın AKP'nin "Tek dil, tek millet ve tek bayrak" tavrının da Kürt sorunun çözümüne katkı sunmayacağını ifade eden Baykal, "Bu tarz yaklaşımlar sorunu çözümsüzlüğe ittiği gibi sorunu daha da derinleştirir. Kürt sorununun çözümü için anahtar; anadil eğitimidir" diye konuştu.(BT/EÖ)