Emekli diplomat ve Newsweek Türkiye yazarı Akın Özçer, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) ayrılıkçı tutumunu gizlemek ve toplumu sürece alıştırmak için önce "demokratik özerklik"ten söz ettiği sözlerine tepki gösterdi.
BDP'nin "demokratik özerklik" talebinin İspanya ve Almanya'daki sistemlerden daha merkeziyetçi bir proje olduğunu vurgulayan Özçer, "Bu taleplerle ayrılıkçılık olmaz" dedi:
"BDP 'özerk bölge' kavramının ötesine geçmiyor; bölge ile milliyet ayrımı talep etmiyor. Yalnızca bölge valiliklerinden söz ediyor. Siz bölge talep ederseniz, bundan ayrılıkçılık olmaz. Türkiye'nin 20, 25 bölge ve 81 ilden oluşması, idari yapılanmayla ilgilidir."
Almanya, İspanya ve Fransa'da yönetim sistemi
"Çoğul İspanya: Anayasal Sitemi ve Ayrılıkçı Terörle Mücadele Modeli" ve "İspanya Siyasi Tarihinde Bask Milliyetçiliği"nin yazarı Özçer, Almanya, Fransa ve İspanya'daki sistemle ilgili şu bilgileri verdi:
- İspanya 17 özerk topluluktan oluşuyor. Çifte bayrak kullanımı, anayasal uygulama. Anayasa özerk topluluklarda, ikinci bir dilin İspanyolcayla birlikte resmi dil olmasını hükme bağlıyor.
- İspanya'nın anayasal sistemi, adı konmamış federalizm olarak nitelenebilir. Ancak bu sistem, esinlendiği Alman federal sisteminin hâlâ gerisinde.
- Bölge valilikleri, İspanya'dan çok Fransız idari sistemine uygun bir kavram. Merkeziyetçi Fransa'da, 1982'den bu yana vilayetlere tekabül eden "département" ların yanı sıra bunların birkaçını bir araya getiren 22 bölge valiliği var.
İlk kez DTP dile getirmişti
"Demokratik özerklik" önerisini kapatılan Demokratik Toplum Partisi (DTP), 2007'de benimsemişti. BDP de DTP'nin projesini sıkça dile getiriyor.
Geen günlerde Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir özerk bölgelerden, bölgesel parlamentolardan söz etti. İçişleri Bakanlığı, " Türkiye bayrağının yanında (...) Kürt halkının bayrağı da gökyüzünde olacaktır" sözleri nedeniyle Baydemir hakkında soruşturma başlattı.
BDP'nin "demokratik özerlik" önerisine son tepki, Çiçek'ten geldi. Çiçek, BDP'lilerin ülkeyi ayrışmaya götürmeyi amaçladığını ancak ayrışmadan söz etmek riskli olduğundan asıl amaçlarını gizlediklerini öne sürdü.
"BDP'nin talebi, Hak-Par ve KADEP'inkinden daha merkeziyetçi"
Özçer ise Çiçek'in sözlerini "bilgisizce, demokrasiye, ifade ve düşünce özgürlüğüne aykırı" olarak nitelendirdi.
Daha önce Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak-Par) ve Katılımcı Demokrasi Partisi'nin (KADEP) "federal sistemi" savunduğunu, buna rağmen Anayasa Mahkemesi'nin Hak-Par'ın kapatılması istemini reddettiğini hatırlatan Özçer, şöyle konuştu:
"BDP'nin projesi, bunun bir adım gerisinde. Demokratik bir ülkede BDP bir parti programı olarak demokratik özerkliği savunabilir, çalışmasını yapabilir. Biz de BDP'lilerin beyanlarını esas alırız. Ancak bunu ateşkes koşulu olarak dayatmak demokrasiye aykırı. PKK'nın aynı projeyi silah bırakmanın koşulu olarak dayatması, bağımsızlığın alternatifi olarak sunması sorun yaratır." (BB/TK)