Komite'nin dönem sözcülüğünü yapan Mustafa Durna, dış kaynaklı örgütlerden maddi yardım almanın yanlış olmadığını savundu. Durna, "İster CIA bağlantılı, ister KGB veya MOSSAD bağlantılı olsun, sponsorun kim olduğu bizi ilgilendirmiyor, amacımızın dışında bir şey yaptırmadıkları sürece." dedi.
1996'da ilk defa Muğla'da kurulan Milletvekillerini İzleme Komitesi, daha sonra 44 ile yayıldı. Sivil toplum örgütü kimliğini taşıyan komiteler, önceki günlerde İstanbul'da bir araya gelmek istedi. Şile Kaymakamlığı'na yapılan başvuru 'komitelerin tüzel kişilik sıfatı taşımadığı' gerekçesiyle reddedildi.
Ancak, Türkiye Milletvekillerini İzleme Komitesi (TÜMİKOM) izin alamamasına rağmen 6. zirvesini İstanbul'da gerçekleştirdi. Komitenin finans kaynakları konusundaki tartışmalar İstanbul'daki toplantının ardından yeniden gündeme geldi. TÜMİKOM'un, Amerikan Ulusal Demokrasi Enstitüsü'nden (NDI) yardım aldığı ileri sürüldü. Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) sınır ötesi operasyonlarının dünya kamuoyundan tepki alması sebebiyle 20 yıl önce kurulan NDI'nin, CIA fonlarını kullandığı savunuluyor.
Zaman'ın sorularını cevaplayan TÜMİKOM dönem sözcüsü Mustafa Durna, NDI'den yardım aldıklarını doğruladı. Kendi imkanları ile toplantıyı finanse edemedikleri için NDI'den destek aldıklarını anlatan Durna, şöyle konuştu: "Projeyi kendilerine sunduk. Olumlu karşıladılar. Gerekli yardımı yaptılar. Bu yardım içinde toplantıda kullanılan kırtasiye malzemesi ve otel giderleri var. Bizim projemiz ortada. Biz onlara ne sunduysak kabul edildi. İster CIA bağlantılı ister KGB veya MOSSAD bağlantılı olsun kimin sponsor olduğu bizi ilgilendirmiyor. Amacımızın dışında bir şey yaptırmadıktan sonra bunu bir sorun olarak görmüyorum."
31 Mayıs-1 Haziran tarihlerinde Şile'de yaptıkları toplantıda, bilgi ve organizasyon eksikliklerini gidererek merkezi bir hareket haline geldiklerini belirten Durna, "amaç ve fikir birliğine ulaştıklarını" söyledi. Demokrasinin "gözbebeği" Meclis'i izledikleri için yaptıkları işin "çok hassas" olduğunu ifade eden Durna, objektif davrandıklarını ve belgelerle çalıştıklarını dile getirdi.
NDI, 20 yıldır faaliyette
NDI 1983'te kuruldu. Amerikan Başkanı Ronald Reagan döneminde, CIA'in başka ülkelerin içişlerine karışmasının önüne geçilmesi için "Ulusal Demokrasi Fonu Yasası'' Kongre'den geçirildi. Bu fonda biriken paranın dört enstitü tarafından kullanılması kararlaştırıldı. Bunlardan biri de Demokrat Parti'yle bağlantısı olan Ulusal Demokrasi Enstitüsü (NDI). Azerbaycan ve Özbekistan başta olmak üzere Avrasya ülkelerinde faaliyet gösteren NDI, Türkiye'deki ilk bürosunu 1998'de İstanbul'da açtı. Siyasi süreci yakından izlemek isteyen büro 1999'da Ankara'ya taşındı. NDI çalışma amaçlarını şöyle özetliyor: "Dünya çapında, demokrat nitelikli siyasi partilerin yeni dünyaya ayak uydurmalarını sağlamak. Yeni ortaya çıkan dünyadaki bu demokrasilerde sivil toplum çalışmalarına yardımcı olmak."