"Çocuklar İçin Adalet Çağrıcıları'nın (ÇİAÇ) kuruluş amacı, Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında yetişkinlerle aynı koşullarda yargılanan ve sayıları dört bini bulan çocuğun hukuki durumlarını düzeltmekti. İki yıllık mücadelemiz sonucunda Meclis, TMK'da değişiklik yapan yasayı çıkardı. Ancak bizim işimiz henüz bitmedi. ÇİAÇ, bundan böyle yoluna Çocuklar İçin Adalet Takipçileri (ÇİAT) olarak devam edecek."
Rana Arıbaş, ÇİAT'ın kuruluşunu işte bu sözlerle açıklıyor ve ÇİAT'ın öncelikli hedefini, "çocukların yaşamlarını çocuk gibi sürdürebilmesi için yola devam etmek" olarak özetliyor.
"Mahkemeler çocukları tahliye etmiyor"
"ÇİAÇ kurulurken yasanın çıkmasından sonra kendimizi lağvetmeyi zaten konuşmuştuk ve şimdi ÇİAÇ misyonunu tamamlamış oldu. Ancak gelişmeler yapacak çok işimiz olduğunu gösteriyor" diyen Arıbaş, uygulamadaki aksaklıklara dikkat çekiyor:
"TMK mağduru çocuklar için yasal düzenleme yapıldı, 100'ün üzerinde çocuk serbest bırakıldı, demokratik kamuoyu çok sevindi. Ancak, durum pek de iç açıcı değil. Çünkü TCK'da gerekli değişiklikler yapılmadığı için mahkemeler TCK kapsamında yargılanan çocukları tahliye etmiyor."
Güneydoğu'ya gidecekler
Arıbaş, ÇİAT'ın hedeflerini şöyle sıralıyor:
"Hedefimiz, yasanın çıkmasından sonra süreci takip etmek. Uygulamada yaşanabilecek aksaklıkları tartışarak yasanın amacına uygun kararlar oluşmasına katkıda bulunmak.
Çocukları ilgilendiren ceza hukuk yasaları ile ilgili iyileştirmeler için çalışmalar yürütmek. Çocuk ceza hukuku tartışması başlatmak, yaygınlaştırmak ve yasa önerilerine dönüştürmek.
Psiko-sosyal destek faaliyetlerinde yer almak. Gözaltı, tutukluluk ve cezaevi sürecinden sonra psikolojik desteğe, ciddi bir rehabilitasyona ihtiyaç duyuyorlar. Ailelerin beklentileri ve çocuklarına yaklaşımları da çok önemli.
Eğitime ilişkin sorunların çözümü konusunda katkıda bulunabilmeyi, eksik düzenlemelere ilişkin TBMM nezdinde girişimlerde bulunabilmeyi de umuyoruz."
ÇİAT gönüllüleri, TMK mağduru çocukların durumlarını izlemek için yakın zamanda Güneydoğu'ya gitmeyi de planlıyor.
"Herkesin katkısı önemli"
Arıbaş, ÇİAT gönüllüleri arasında psikologlar, uzman hekimler, halk sağlığı uzmanları, eğitimciler, akademisyenler, hukukçular ve medya mensupları bulunduğuna dikkat çekiyor. "Çalışma tarzımız değişmiyor. Hiyerarşiden uzak, herkesin imkanları doğrultusunda katkı sunup sorumluluk aldığı bir yapılanmayı tercih ediyoruz" diyen Arıbaş, çocuklar için herkesi ÇİAT'a katılmaya çağırıyor:
"Her meslekten insanın katkısı önemli. Bir başka önemli katkıda bölgedeki arkadaşlarımızdan geliyor. Onlar, bölgedeki hareketleri ve gelişmeleri bize anında aktararak hızlı ve yerinde tepkiler geliştirmemizi sağlıyorlar." (BB)