LulzSec adlı hacker grubu dağılma kararı aldığını açıkladı. Grup Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA), Amerikan Senatosu, İngiltere Organize Suçla Mücadele Ajansı gibi kurumların internet sayfalarına yönelik saldırılar düzenlemişti. Büyük porno sitelerini kırıp üye bilgilerine ulaşmış ve .gov ve .mil gibi resmi kurumlara ait mail kullanan üyelerin kimlik bilgilerini açıklamıştı.
İnternet sohbet dilinde gülmek anlamına gelen "Lulz" adını kullanan grup altı hackerden oluşuyor. Sony, Fox TV, AOL gibi büyük şirketlere ve hükümetlere ait web sitelerinde 50 gün boyunca aksamalara yol açıp bu kurumları teşhir ettiler.
Bu eylemleri "ideolojik" bir amaçla değil sadece eğlenmek ve yapabildiklerini göstermek için yaptıklarını açıklamışlardı.
Bilgilerin çoğunu yayımlamadılar
Geçtiğimiz hafta LulzSec üyelerinden birinin yakalandığına dair haberler yapılmış ancak doğrulanamamıştı.
Whirlpool nicikini kullanan bir üye ise BBC'ye "Belirli bir noktada daha ciddi işlere yönelik operasyonlar yapmak durumunda kalabiliriz" açıklaması yaptı.
The Associated Press ajansına konuşan bir Lulzsec üyesi ise hükümet ve kamu kurumlarına ait, toplam hacmi 5GB'ı aşan çok sayıda belgeye sahip olduklarını, bunları yakında yayınlayacaklarını açıklamıştı
Grup Twitter'daki hesabında sitelerinde yapılan açıklamayı duyurdu ve 50 günlük eylem planını tamamladıklarını ve üyelerin kendi yoluna gideceği belirtildi.
Grup neden dağıldı?
Guardian gazetesi, LulzSec eylemleri konusunda gelmiş geçmiş en iyi hackerlardan biri olarak görülen Kevin Mitnick'in görüşüne başvurdu. Siber güvenlik danışmanı olarak çalışan Mitnick LulzSec'in etkinliğine devam ettikçe yakalanma riskinin artacağını düşünerek faaliyetlerine son vermiş olabileceğini öne sürdü.
Ancak bu açıklamayı etraflarında daralan çemberi kırmak için bir manevra olarak gören uzmanlar da var.
Anonymous adlı grup, destekçilerini daha politik saikler üzerinden saldırılar düzenlemeye çağırırken, LulzSec adlı grup ise kendilerini harekete geçiren şeyin, "ham ve kesintisiz bir heyecan, eğlence ve anarşi atmosferinden" çok da başka bir şey olmadığını ilan etmişti. Ancak 50 günlük eylemleri süresince gittikçe daha politik hedefler seçmeye başlamışlardı.
ABD'ye siber savaş tehdidi
Financial Times gazetesi ise LulzSec ve Anonymous'un ataklarının değerlendirildiği Thomas Wright imzalı bir makaleye yer verdi.
Wright'a göre CIA, IMF ve Citibank bilgisayar sistemlerine yapılan hacker saldırıları, aslında ABD'nin sürekli gündemde tutmaya çabaladığı "siber savaş"a ne kadar hazırlıksız olduğunu kanıtladı.
Obama'nın hükümetler tarafından desteklendiği düşünülen siber saldırıları bir savaş olarak nitelediğini belirten Wright, Pentagon'un bu tür saldırılara konvansiyonel silahlarla karşılık verme önerisini yaptığı raporu hatırlattı.
Wright'a göre bu "iki yüzlü bir politika" çünkü: "ABD kendi hükümetine yapılan saldırıları 'savaş eylemi,' kendi hükümetinin yaptığı siber saldırıları ise 'casusluk' olarak niteliyor". (HK)