Yazı işleri müdürü Grenacher'i 4 bin avro (7 bin 400 YTL), gazeteciler Brotz ve Jost'u da bin 200 avro (2 bin 220 YTL) para cezası istemiyle yargılanan askeri mahkeme, gazetecileri aklamakla kalmadı, gazetecilere tazminat olarak 12 bin avro ödenmesine de hükmetti.
"Karar, uzun mahkumiyetlere son verdi"
Zürih kentinde haftalık olarak yayımlanan "SonntagsBlick" gazetesinin 8 Ocak 2006 tarihli sayısında, Mısır Dışişleri Bakanlığı'nın Londra Büyükelçiliği'ne gönderdiği bir faks mesajına yer vermişti.
Söz konusu mesaj, CIA'in Kosova, Makedonya, Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan'da gizli sorgulama merkezleri bulunduğunu ortaya koyuyordu. Bundan bir ay sonra İsviçre askeri mahkemesi, "askeri sırrın ihlal edildiği" gerekçesiyle gazetecilere 5 yıl hapis istemiyle dava açtı.
Gazetecilerin beraat etmelerini "olumlu bir gelişme ve basın özgürlüğünün zaferi" olarak değerlendiren Comedia Medya Sendikası, kararın "İsviçre Savunma ve Ordu Departmanı'na karşı eleştirel davrandıkları için çok sayıda gazetecinin mahkum edilmesine yol açan uzun bir sürece" son verdiğini bildirdi.
Davanın hiç açılmaması gerektiğini savunan uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, beraat kararını "kovuşturmadan onurlu bir çıkış" olarak nitelendirdi.
"Siviller askeri mahkemede yargılanmamalılar"
RSF'nin İsviçre temsilcisi Gérald Sapey, gazetecilerin kendilerini Askeri yargının bulmalarının yeterince vahim bir durum teşkil ettiğini bildirdi.
Örgüt, İsviçreli milletvekillerini, Mart 2007'de vekil Josef Lang'ın Meclise sunduğu ve "Askeri mahkemenin sivilleri yargılamaya yetkisiz kılan" önergesine destek vermeye çağırdı.
Türkiye'de, aralarında Nevzat Onaran, Şanar Yurdatapan ve Abdurrahman Dilipak'ın da bulunduğu çok sayıda gazeteci geçmişte çeşitli gerekçelerle askeri mahkemede yargılandılar. (EÖ/TK)