Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) "gelişmiş sorgulama tekniklerini" tasarlamak ve uygulamaktan sorumlu sözleşmeli psikologlar Guantanamo Körfezi'ndeki askeri mahkemede tanık olarak ifade vermeye başladı.
11 Eylül Davası'nın Salı günü görülen ön duruşmasında pişmanlık sergilemeyen psikolog James Mitchell, saldırıların kurbanları için ifade verdiğini söyleyerek, "Bugün olsa yine yapardım" ifadelerini kullandı.
Beş sanık da katıldı
11 Eylül 2011'de 2 bin 977 kişinin hayatını kaybettiği olayların ardından eski ABD Başkanı George W. Bush tarafından kurulan Guantanamo Hapishanesi'nde tutulan 5 sanık da mahkemede hazır bulundu.
Mitchell ve meslektaşı Bruce Jessen'nin mimarı oldukları işkence yöntemleri arasında su altında tutarak havasız bırakma, küçük kutulara koyma, uykusuz bırakma gibi işkence metotları bulunuyor.
Yargılananlar arasında olan, Washington ve Pennsylvania'da ki saldırıların mimarı olmakla suçlanan Halid Şeyh Muhammed Küba'daki Guantanamo Hapishanesi'nde işkence gördüğünü söylemişti.
CIA belgeleri de Muhammed'in boğulma etkisi yaratan bir işkence türünden 183 kez geçirildiğini doğrulamıştı.
"Amerikan halkı için yaptım"
New York Times gazetesinin haberine göre psikolog Mitchell tanık olarak verdiği ifadede, pişmanlık duymadığını söyledi ve ağlayarak bunu "Amerikan halkı için yaptığını" söyledi.
Mitchell, "Amerikalıları korumak olan ahlâki görevimin, bize karşı gönüllü bir şekilde silaha sarılan teröristlerin yaşadığı rahatsızlıktan üstün geldiğini düşünüyorum" dedi.
Yargılanan beş sanığa aralarında 'terörizm' ve '3 bine yakın cinayet'in de olduğu savaş suçları yöneltiliyor. Suçlu bulunmaları halinde ölüm cezası ile karşı karşıya kalabilirler.
Ancak uluslararası hak savunucuları olası bir idam cezasının da amacından sapacağını savunuyor.
Duruşmaların arka planı
Ocak ayında Guantanamo Körfezi'nde görülecek duruşmaların merkezinde, işkence altında alınan ifadelerin 11 Eylül Davası'ndaki kanıtlar arasından çıkarılması gerekip gerekmediği sorusu bulunuyor.
Uluslararası adil yargılanma standartlarına uygun olmayan bir şekilde aynı davada yargılanan beş sanık, askeri komisyonca suçlu bulunduğu takdirde ölüm cezasına mahkum edilebilir.
UAÖ'nün görüşüne göre bu davalarda ölüm cezasına başvurulması, temel insan haklarının mutlak surette ihlali olacak.
(PT)
*Kaynak: BBC Türkçe, NYT.